Dr. Grezsa István kormánybiztost munkalátogatáson fogadta Ukrajna budapesti nagykövete

2016. augusztus 4., 16:55
Fotó: Miniszterelnökség

Ljubov Nepop asszony, Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete tárgyalásokat folytatott Dr. Grezsa Istvánnal, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja Együttműködésének és Összehangolt Fejlesztési Feladatainak Kormányzati Koordinációjáért felelős kormánybiztosával.

A megbeszélés során Nepop asszony kifejtette, hogy számos olyan aktuális projekt köti össze Ukrajnát és Magyarországot, melyek megvalósítása mindkét ország közös érdeke. Mindenképp ezek között említendő a munkácsi katonai kórház fejlesztése, a kelet-ukrajnai harcokban megsérült katonák gyógykezelésének támogatása, valamint az aknaszlatinai sóbánya környezeti rehabilitációja.

Dr. Grezsa István kijelentette, hogy Magyarország Kormányának Alaptörvényből fakadó kötelessége a Kárpátalján élő magyar kisebbség támogatása, ezért Kárpátalja lakossága, beleértve a többségi nemzet tagjait is, számíthat Magyarország segítségnyújtására. A kormánybiztos üdvözölte a magyar nyelv oktatása iránt mutatkozó megnövekedett igényeket, valamint reményét fejezte ki az Egán Ede gazdaságfejlesztési program várható pozitív hatásaival kapcsolatban.

A felek szót ejtettek a Tisza Európai Területi Társulás megalakulásáról és működéséről is. A nagykövet asszony kiemelten fontosnak tartja az uniós források bevonását a határokon átnyúló regionális programok megvalósításában, különös tekintettel arra, hogy a közös projektek segíthetik Ukrajna európai integrációját, hiszen ez az első olyan területi társulás, melyben egy nem uniós tagállam is szerepet kap.

A találkozón felmerült egy konkrét kérdések megvitatása céljából megrendezésre kerülő ukrán–magyar kormányülés lehetősége is.

(MTI/kormany.hu/Kárpátalja)