A nemzeti bank megkönnyítette a valutaváltást

2016. augusztus 3., 17:36

A lakosság mostantól szabadon, azaz személyigazolvány felmutatása nélkül vásárolhat vagy adhat el valutát 150 ezer hrivnya értékig – ismertette az Ekonomicsna Pravda csütörtökön az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) augusztus 2-i rendeletét.

A portál emlékeztet, hogy mostanáig a természetes személyeknek bármilyen összegű valuta vásárlásakor vagy eladásakor fel kellett mutatniuk a személyazonosságukat és tartózkodási helyüket igazoló dokumentumot.

„A lakosság hosszú ideje több valutát ad el a bankoknak, mint amennyit vásárol. 2016 januárja és júniusa között a bankok 1,9 milliárd dollárt vásároltak tisztán a lakosságtól. Tekintettel a valutapiaci helyzet stabilizálódására az NBU lehetségesnek tartja a természetes személyek valutaváltási műveleteire vonatkozó követelmények liberalizálását” – közölte a jegybank sajtószolgálata.

Az NBU rendelete augusztus 10-től lép hatályba. A 150 ezer hrivnyát meghaladó értékű valutaműveletek esetében változatlanul kötelező a személyazonosságot igazoló dokumentum felmutatása.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)