Ha elveszett a munkakönyv

2016. június 29., 10:05 , 807. szám

„Elveszítettem a munkakönyvemet. Most szükség lenne az előző munkahelyemről származó bejegyzésre, hogy bizonyíthassam, hány évet dolgoztam eddig összesen, de a vállalat, ahol korábban foglalkoztattak, már megszűnt. Mit tegyek?”

– A hatályos jogszabályok értelmében a jogi személy, vagyis a vállalat, ahol korábban dolgozott, két módon szűnhet meg (lásd a Polgári törvénykönyv 104. cikkelyét!):

– átszervezéssel (egyesülés, felvásárlás, felosztás, átalakítás) – ilyenkor a vállalat kötelezettségei a jogutódokra szállnak át;

– felszámolás útján.

A munkakönyvek kezelésére vonatkozó szabályzat (Інструкція про порядок ве­ден­ня трудових книжок пра­ців­ників, затверджено наказом Мі­ніс­терства юстиції Украї­ни, Міністерством соціаль­ного захисту України №58, від 29. 07. 93.) kimondja, hogy a munkakönyvét elveszítő dolgozó kérvénye nyomán a tulajdonos (a munkaadó) köteles kiadni számára egy másik munkakönyvet „Másolat” megjelöléssel az első oldal jobb felső sarkában (lásd a szabályzat 5.1-es pontját!).

Amennyiben az egykori munkahelyét átszervezték, a kérvényt benyújthatja a vállalat jogutódjának vagy felsőbb szervének (amennyiben van ilyen).

Ha felszámolták a vállalatot, amelynél dolgozott, keresse fel a helyileg illetékes munkaügyi levéltárat (ez általában a megyei levéltár), ahol a megszűnt jogi személyek dokumentumait őrzik.

Amennyiben a levéltárban sem sikerül rábukkanni a munkaviszonyát igazoló okmányokra, a bíróságtól is kérheti, hogy állapítsa meg a munkaviszonyát. Ebben az esetben forduljon a Nyugdíjalaphoz, ahol évekre visszamenőleg nyilvántartást vezetnek az önnek felszámított bérekről. Bizonyítékként ez is jól jöhet a bíróság előtt. Ilyenkor azonban tanácsos ügyvédhez fordulni, aki segít összeállítani a bíróságon benyújtandó keresetet, illetve képviseli önt az eljárás során.

hk