10-12 ezer rendőrre lenne szükség a kelet-ukrajnai választásokhoz

2016. június 22., 14:54

A választások biztonságos megrendezéséhez a Donyec-medence területén 10-12 ezer EBESZ-rendőrre volna szükség – jelentette ki Zorjan Skirjak, az ukrán belügyminiszter tanácsadója az Eszpresszo televíziós csatorna június 21-i műsorában, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

„Szeretném hangsúlyozni: ahhoz, hogy az adott körülmények között biztosítani lehessen bármilyen választások megrendezését az úgynevezett ORDLO-k (Donyeck és Luhanszk megyék egyes régiói – a kelet-ukrajnai megszállt területekre alkalmazott hivatalos ukrán kifejezés rövidítése – a szerk.) területén, az EBESZ-misszió 10–12 ezer rendőrére van szükség” – jelezte a belügyi tárca vezetőjének tanácsadója.

Véleménye szerint ennyi rendőr tudná biztosítani a tényleges biztonságot a választásokon.

Skirjak azonban rámutatott, hogy az elkövetkező 2-3 évben nem lehetséges választásokat tartani Donyeck és Luhanszk megyék egyes régióiban.

„Jelenleg semmilyen változásokat nem fogadnak el az Alkotmányban a »különleges státusz« bevezetését illetően” – hangsúlyozta.

Hozzátette: nem lehet spekuláció tárgya a partnerekkel folytatott tárgyalások során az amnesztia kérdése sem.

„Semmiféle amnesztiáról nem lehet szó azok esetében, akiknek a kezén ukránok vére szárad” – jelezte Skirjak.

Ezzel szemben kijelentette, hogy „minden oroszbarát fegyveres bandát fel kell oszlatni, és le kell fegyverezni, s az összes vassal együtt, amit idehoztak nekünk, ki kell szállítani őket az Oroszországi Föderációba”.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)