Az utóbbi öt évben nem erősödött a diszkrimináció az emberek többsége szerint

2016. június 20., 09:53

Az ország lakóinak többsége szerint az utóbbi öt évben nem erősödött az emberek diszkriminációja az élet különböző területein és az egyes társadalmi csoportokban – közölte Vitalij Juraszov a Sociologist iroda felmérését ismertetve az UNIAN hírügynökség által szervezett minapi sajtótájékoztatón.

„A megkérdezettek 8 százaléka szerint az utóbbi öt esztendőben csökkent a diszkrimináció szintje, 36 százalék viszont úgy véli, hogy rosszabb lett a helyzet. Ugyanakkor a válaszadók többsége nem tapasztalta a diszkrimináció szintjének kritikus romlását sem az elmúlt öt évben, sem az utóbbi egy esztendőben” – mondta el Juraszov.

A Sociologist képviselőjének elmondása szerint a kutatási eredményekből kiindulva a diszkriminációt leginkább a szegények, az idősek, a „nem hagyományos szexuális orientációjúak”, a nők és a fogyatékosok érzékelik.

„Ugyanakkor szinte nem érzékelhető diszkrimináció a megkérdezettek körében nyelvi és nemzetiségi jegyek alapján” – jelezte Juraszov.

Közölte továbbá, a válaszadók 86 százaléka úgy véli, hogy az ideiglenesen megszállt Donyec-medencét és a Krímet elhagyó embereknek több segítségre lenne szükségük a társadalmi integrációhoz új lakóhelyükön.

Emellett a megkérdezettek 81 százalékának meggyőződése, hogy Ukrajnában létezik az embereknek egy csoportja, akiknek a jogai dominálnak a többieké felett, ami helytelen. A megkérdezettek 86 százaléka hangsúlyozta, hogy valamennyi állampolgárnak egyenlő jogokkal kell rendelkeznie.

A Sociologist a felmérést a 18 évesnél idősebb polgárok körében végezte 1006 lakos bevonásával 2016 januárja és februárja során Ukrajna valamennyi régiójában a Krím és a Donyec-medence ideiglenesen megszállt területeinek kivételével. A minta hibahatára ±3,09 %.

(unian.ua/Kárpátalja)