Visszatérhet Ukrajnába az ENSZ kínzás-megelőzési albizottsága

2016. június 18., 14:32

Szeptemberben folytathatja ukrajnai munkáját az ENSZ kínzás-megelőzési albizottságának küldöttsége. Az Ukrajinszka Pravda tudósítása szerint az időpont Valerija Lutkovszka ukrán ombudsmannak és Hrihorij Nemirjának, a Legfelső Tanács emberi jogi és nemzetiségi kisebbségi bizottsága elnökének Rebecca Harmssal, az Európai Parlament képviselőjével folytatott tárgyalásán hangzott el, amelyről a Human Rights House weboldala számolt be.

Korábban Lutkovszka és Nemirja közös felhívással fordult az Igazságügyi Minisztériumhoz, kérve, hogy biztosítsanak kellő hozzáférést az ENSZ albizottsága számára, s hívják meg az albizottság missziójának tagjait soron kívüli ukrajnai látogatásra.

„Az előzetes információk szerint a látogatás szeptemberre lett tervbe véve” – erősítette meg közleményében a Human Rights House.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy május 25-én az ENSZ kínzás-megelőzési albizottságának küldöttsége megszakította ukrajnai látogatását, mivel nem kapott hozzáférést olyan helyekhez, ahol gyanúja szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai törvénytelenül tarthatnak fogva embereket.

Az SZBU később közölte, hogy azért nem biztosított hozzáférést az ENSZ-albizottság missziója számára, mivel annak egyik tagja orosz volt. Vaszil Hricak, az SZBU vezetője megerősítette, hogy jogszerűen tagadták meg a hozzáférést az ENSZ-missziótól.

Ugyanakkor az ENSZ júniusi jelentése éles kritikát fogalmazott meg az ukrán önkéntes zászlóaljakkal és a hivatalos erőszakszervezetekkel szemben. Az ENSZ jelentéstevője többek között a hadifoglyokkal való kegyetlen bánásmóddal vádolta meg az SZBU-t.

Június 18-án az SZBU közölte, hogy kész bármikor fogadni az ENSZ kínzás-megelőzési albizottságának küldöttségét és teljes hozzáférést biztosítani helyiségeihez.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)