Az ukránok majdʼ fele támogatná a belépést az EU-ba

2016. június 18., 15:24

A megkérdezett ukrán állampolgároknak majdnem a fele támogatná Ukrajna belépését az Európai Unióba – derül ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) által végzett felmérésből, amelyet az UNIAN hírügynökség ismertet.

A felmérés szerint, ha 2026 májusában tartották volna a népszavazást arról, hogy belépjen-e Ukrajna az Európai Unióba vagy sem, az ország lakóinak 49 százaléka a belépésre szavazott volna, míg 26 százalékuk ellene, a fennmaradó 24 százalék pedig nem tudott volna dönteni, vagy nem megy el szavazni.

Ha azok, akik nem tudják eldönteni, miként szavazzanak, szokás szerint nem mennek el szavazni, a népszavazásban a szavazati joggal rendelkező és a nem megszállt területeken élő polgárok 76 százaléka vett volna részt, s így a leadott szavazatok a következőképpen oszlottak volna meg: az EU-csatlakozás mellett –65 %, ellene –35 %.

Ugyanakkor az ukrán polgárok csatlakozási kedve a Krím megszállása és a Donyec-medencei háború kezdete óta alig változott: 2015-ben kész lett volna megszavazni Ukrajna csatlakozását az EU-hoz a lakosság 51,8 százaléka (a megszállt területek nélkül), míg idén februárban az 51 százalékuk, májusban pedig a 49 százalékuk érzett ugyanígy.

A felmérést 2016. május 19–31. között végezte a KMISZ, melynek során 2014 személyes interjút készítettek Ukrajna valamennyi megyéjének (a Krím, valamint Donyeck és Luhanszk megyék megszállt területeinek kivételével) 110 településén, véletlenszerű mintán, amely reprezentatív a 18 éven felüli ukrajnai lakosságra vonatkoztatva.

(unian.ua/Kárpátalja)