A parlament kvótát vezetett be az ukrán nyelvű dalokra és műsorokra a rádióban

2016. június 16., 19:03

Kötelezték az ukrajnai rádióállomásokat, hogy 25-35 százaléknyi ukrán zenét sugározzanak – jelentette a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata. Ugyanakkor a hírek több mint a felének eztán ukrán nyelven kell elhangzania.

Ukrajna Legfelső Tanácsa módosította A televíziózásról és rádiózásról törvényt. A 3822. számú módosító indítványra 268 honatya szavazott igennel csütörtökön a törvényhozásban.

A jogszabály mostantól kötelezi a rádióállomásokat, hogy naponta legalább a dalok 35 százalékát államnyelven sugározzák, ezen belül is a műsoridő legalább 35 százalékát ugyancsak ukrán daloknak kell kitenniük a 7:00 és 14:00 óra, valamint a 15:00 és 22:00 óra közötti idősávokban. Azokon a rádióállomásokon, amelyeken a dalok legalább 60 százaléka az Európai Unió hivatalos nyelvein szól, az ukrán dalok kötelező kvótája 25 százalékra csökken.

A törvény ezen kívül előírja, a rádióállomásoknak biztosítaniuk kell, hogy a műsoroknak, köztük a hír- és elemző blokkoknak, szórakoztató műsoroknak legalább a 60 százaléka államnyelven hangozzék el.

(zn.ua/Kárpátalja)