Mi a teendő, ha hibás a bírósági határozat?

2016. június 15., 10:05 , 805. szám

„Banki hitelre vásároltam egy autót, de idővel beláttam, hogy nem tudom fizetni a törlesztőrészleteket, ezért úgy határoztam, hogy eladom. Találtam egy vevőt, akinek megbízással átadtam a gépkocsit. Abban állapodtunk meg, hogy használhatja az autót, amíg fizeti a törlesztőrészleteket, de csak akkor íratom a nevére, ha kifizette a teljes kölcsönt. Egy idő után telefonáltak a banktól, hogy nem fizetik a hitelem részleteit. A vásárló az autóval együtt eltűnt, így ismét nekem kellett előteremtenem a pénzt a törlesztőrészletekre. Bíróságra adtam az ügyet és megnyertem a pert, de a végrehajtó szolgálat azt mondja, hogy az autó rendszáma a bírósági határozatban nem egyezik a ténylegessel, így nem tudják végrehajtani az ítéletet, azaz nem tudom visszaszerezni a gépkocsimat. Mit tegyek?”

– Ha a bírósági határozatban hibát vétettek (például elírtak valamit vagy hibás számítás szerepel benne), ami akadályozza a végrehajtását, a Polgári eljárási törvénykönyv 219. cikkelye értelmében a bíróság saját kezdeményezésére, vagy az ügy szereplőinek kérvénye nyomán kijavíthatja a hibát. Ezért javaslom, hogy kérvényezze a bíróságon a hiba kijavítását.

Kérvényét a beérkezésétől számított 10 napon belül ki kell vizsgálni. Az ügy szereplőit tájékoztatni kötelesek a bírósági meghallgatás helyéről és időpontjáról, de esetleges távolmaradásuk nem bír halasztó erővel a kérelem elbírálása szempontjából. A kérelem kivizsgálása nyomán a bíróság végzésében rendelkezik a hiba kijavításáról.

hk