ATO: két halott, hét sebesült a tegnapi mérleg

2016. június 15., 17:02

Két ukrán katona életét vesztette, további hét megsebesült az elmúlt 24 óra folyamán a terrorellenes művelet (ATO) övezetében – közölte szerdán délelőtt Andrij Liszenko, az elnöki adminisztráció illetékes szóvivője hagyományos napi sajtótájékoztatóján, amelyről az UNIAN hírügynökség számol be.

A két ukrán katona Mariupol térségében, Pavlopolnál vesztette életét, miközben a kormányerők visszaverték a szakadárok felderítő osztagának támadását állásaik ellen – jelezte a szóvivő. Hét társuk a Zajcevét, Pavlopolt és Marjinkát ért ellenséges tűzben sebesült meg.

„Mariupol térségében ismét nőtt a fegyveres támadások száma. A legelkeseredettebb harcokra Pavlopol falunál került sor, ahol a fegyveresek egy tüzérségi, valamint több aknavető-támadást hajtottak végre és gránátvetőket is bevetettek. Tovább tart a szembenállás Marjinka közelében, ahol a banditák csoportosulásai aknavetőkből, gránátvetőkből lőttek, s kétszer mesterlövészek is tüzet nyitottak. Ugyancsak bevetettek aknavetőket a fegyveresek Novotrojicke és Taramcsuk mellett. Nyugtalan volt a helyzet Csermalik falu közelében, ahol a törvényen kívüli fegyveres csoportosulások légvédelmi géppuskából és nagykaliberű golyószórókból nyitottak tüzet” – mondta el Liszenko.

Szavai szerint az ellenséges tűzben megsérült öt lakóház a faluban. Az egyik lakóházban egy 13 éves kislány könnyebben megsebesült.

Ugyancsak fegyveres provokációkat jelentettek Szlavne közeléből, ahol megsebesült egy asszony – derült ki a sajtótájékoztatón.

Emellett Luhanszk térségében Trjohizbenka és Nizsnyoteple falvaknál került sor fegyveres provokációkra.

Eközben Donyeck térségében változatlanul az avgyijivkai ipari negyednél és Horlivka körzetében a legfeszültebb a helyzet. Tüzérségi támadás érte az ukrán kormányerők állásait Butyivka-bánya térségében is.

Liszenko közölte, a szakadárok a bánya mellett több ízben Avgyijivkánál, Piszkinél, valamint Neveljszke falunál is bevetettek 82, valamint 120 mm-es aknavetőket. Ugyancsak aknavetőket használt az ellenség Horlivka térségében Zajcevénél, Novhorodszkénél, Trojickénél és Verhnyotoreckénél.

Az ATO vezérkarának sajtóközpontja által kiadott reggeli jelentés szerint az elmúlt 24 órában összesen 58 alkalommal nyitottak tüzet a kormányerőkre.

(unian.ua/pravda.com.ua/Kárpátalja)