Kizárhatják a sajtót a parlament egyeztető tanácsának üléseiről

2016. június 13., 15:03

Andrij Parubij, a Legfelső Tanács elnöke nem zárta ki, hogy az ukrán törvényhozás megfogadja az Európai Parlament (EP) missziójának javaslatát, s a jövőben a sajtó kizárásával tartják meg az egyeztető tanács üléseit – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

A házelnök állítólag Julija Timosenkónak a testület hétfői ülésén elhangzott, érzelmileg túlfűtött felszólalására reagált ekként. A Batykivscsina frakcióvezetője ismét bírálta a kormányt, s követelte, hogy az egyeztető tanács bocsássa szavazásra több törvénytervezet napirendre tűzését a parlament plenáris ülésén, többek között, ami a kommunális szolgáltatások díjainak rendezését illeti.

Parubij válaszában jelezte, a képviselők pontosan tudják, hogy előzetes bizottsági döntés nélkül a dokumentumok nem tűzhetők a törvényhozás napirendjére, saját népszerűsítésükre mégis efféle kijelentéseket tesznek. A házelnök ezzel összefüggésben emlékeztetett, hogy az Európai Parlament megfigyelői informálisan Hollywoodnak nevezik az ukrán parlament egyeztető tanácsát, mivel véleményük szerint annak célja nem annyira a parlament elé kerülő kérdések szakmai előkészítése, mint inkább a tévékamerák előtti szereplés. Az EP-misszó ezért javasolta, hogy tartsák zárt ajtók mögött a testület üléseit – emlékeztetett Parubij.

Ezzel együtt az elsőt további szópárbajok követték a bizottsági ülésen. Julija Timosenko, valamint Szerhij Pasinszkij és Szerhij Vlaszenko képviselők egyaránt a házszabály megsértésével vádolták meg a parlament elnökét, s tiltakoztak az ellen, hogy az egyeztető tanács üléseiről a jövőben kizárják a sajtót.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy korábban a média is kérte a Legfelső Tanács elnökét, ne hajtsa végre az Európai Parlament missziójának szóban forgó ajánlását, s ne korlátozza a sajtó részvételét a testület ülésein.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)