ENSZ: Zavart okozott a Donyec-medencei konfliktus terrorellenes műveletként való kezelése

2016. június 8., 20:01

Az Egyesült Nemzetek Szervezeténél (ENSZ) úgy látják, hogy a Donyec-medencei konfliktus terrorellenes műveletként való kezelése „jelentős zavarhoz” vezetett – derül ki Christoph Heinznek, az ENSZ bíróságon kívüli, illetve megfelelő bírósági eljárás nélküli és önkényes kivégzések ügyeiben illetékes különleges jelentéstevőjének 2015 szeptemberében Ukrajnában tett hivatalos látogatását összegző jelentésből, amelyet az UNIAN hírügynökség ismertet.

A jelentést az ENSZ Közgyűlésének titkársága terjesztette az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa elé, amelynek 32. ülésszakára június 13. és július 1. között kerül sor.

„A konfliktusnak terrorellenes műveletként való kezelése jelentős zavarhoz vezetett a megfigyelők körében, s úgy tűnik, egyes esetekben a résztvevők között is a tekintetben, hogy a belső és a nemzetközi jog mely normái alkalmazandók, s az állami szervek rendszerében ki – a rendőrség, a titkosszolgálatok vagy a hadsereg – irányítja a kormány fegyveres akcióit Kelet-Ukrajnában. Ez hozzájárul a bizonytalansághoz a felelősséget illetően, valamint a tekintetben, hogy miként érhető el az elszámoltathatóság” – áll a jelentésben.

A jelentéstevő megjegyzi, hogy bár a jogi normák, köztük az ország törvényei és a nemzetközi szabványok sok tekintetben biztosítják az élethez való jog megfelelő védelmét Ukrajnában, az érvényesítése ezeknek a jogi normáknak továbbra is meglehetősen problematikus, például megfigyelhető a felelősségre vonás rendszeres elmaradása az élethez való jog megsértéséért.
Heinz megjegyzi továbbá, hogy értesítették az emberi jogok átfogó megsértéséről a Krímen, beleértve a szólásszabadsághoz, a békés célú gyülekezéshez és a szabad helyváltoztatáshoz való jogot. A jelentéstevőt ezen kívül tájékoztatták a kisebbségekkel való bánásmód miatti aggodalmakról. „A különleges jelentéstevő sajnálja, hogy az emberi jogok helyzetének tanulmányozása a Krímen jelenleg korlátozott” – fogalmaz a dokumentum.

(unian.ua/Kárpátalja)