A hadsereg visszaverte az ellenség támadását

2016. június 6., 18:35

A szakadárok több ízben a civil lakosság által használt átkelőhelyeket is lőtték a demarkációs vonal mentén.

Az elmúlt 24 óra folyamán a szakadár fegyveresek 35 alkalommal nyitottak tüzet a kormányerők állásaira a terrorellenes művelet (ATO) övezetében – derül ki az ATO vezérkarának sajtóközpontja által kiadott reggeli jelentésből, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

Luhanszk térségéből három tűzszünetsértést jelentettek. Gyalogsági harcjárművekből, nagykaliberű golyószórókból, gránátvetőkből lőtte az ellenség Sztanicja Luhanszka védőit. Novozvanyivkánál a szeparatisták légvédelmi géppuskákat is bevetettek.

Donyeck térségében 13 alkalommal nyitottak tüzet a szakadárok a kormányerők állásaira. Avgyijivkánál, Opitnénél, Piszkinél, Butyivka-bányánál, Majorszknál és Luhanszkénél kézifegyvereken kívül nagykaliberű golyószórókat, gránátvetőket és aknavetőket is bevetettek. Novoborogyivkánál 40 lövedéket lőtt ki az ukrán állásokra egy önjáró tüzérségi löveg.

Az ATO sajtóközpontjának jelentése szerint az ellenség 10 fős felderítő egysége vasárnap este 21:30 óra körül megkísérelt előrenyomulni a vasúti sínek mentén a majorszki vasútállomásnál, ahol a kormányerők megfigyelőállásába ütközött. Az ukrán katonák célzott lövéseket adtak le az ellenséges egységre, mire az 120 mm-es aknavetők tüzétől fedezve visszavonult.

Mariupol térségében összesen 19 alkalommal lőttek rá az ukrán állásokra a szakadárok. Többek között Pavlopol, Krasznohorivka, Marjinka, Novotrojicke, Sirokine és Lebegyinszke közelében érte támadás a katonákat, akik egyes esetekben viszonozták a tüzet.

Az Állami Határőrszolgálat jelentése szerint a szakadárok vasárnap és hétfőn több alkalommal is tüzet nyitottak a harcoló feleket elválasztó demarkációs vonal mentén működő átkelőhelyek megerősített ellenőrzőpontjaira, ahol a határőrök az Ukrán Fegyveres Erők katonáival közösen teljesítenek szolgálatot. Így háromszor nyitottak tüzet kézifegyverekből és 120 mm-es aknavetőkből a majorszki ellenőrzőpontra, valamint vasárnap este golyószóróból és gépkarabélyból lőtték a marjinkai átkelőhelyet. A határőrök közül senki sem sérült meg, jelentették a szolgálatnál, Zajcevénél azonban az ellenséges támadások miatt ideiglenesen le kellett állítani a forgalmat.

Az EBESZ Speciális Megfigyelő Missziójának hétfői jelentése szerint a szakadárok nem engedik a Luhanszktól 60 kilométerre nyugatra fekvő Novoolekszandrivka lakóinak szabadon elhagyni északkelet, Marjivka felé a települést. A lakosok az EBESZ megfigyelőinek elpanaszolták, hogy az intézkedés miatt csak korlátozottan férnek hozzá élelmiszerekhez és gyógyszerekhez. A szakadárok részéről csupán annyit közöltek a megfigyelőkkel, hogy biztonsági okokból korlátozták a forgalmat.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)