ENSZ: több mint kilencezren haltak meg a Donyec-medencében

2016. június 3., 14:52

A konfliktus kezdete, azaz 2014 áprilisának közepe óta 9 371 személy halt meg a Donyec-medencében, és 21 523-an sebesültek meg – derül ki a az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának legfrissebb jelentéséből, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

„A helyzet Kelet-Ukrajnában változatlanul nyugtalanságra ad okot. A minszki megállapodások teljesítésére irányuló további erőfeszítések és leleményes döntések nélkül elhúzódó konfliktussá változhat, amely hosszú éveken át csorbítja majd az emberi jogokat, vagy kiéleződhet, katasztrofális következményekkel sújtva a már amúgy is sokat szenvedett civil lakosságot” – közölte Ivan Simonovic, az ENSZ főtitkárának emberi jogi tanácsosa a jelentésről kiadott sajtóközlemény szerint, amelyet pénteken ismertettek Kijevben.

Simonovic felhívta a figyelmet arra is, hogy nőtt a nehézfegyverek száma a harcoló feleket elválasztó demarkációs vonal közelében, s jelezte, hogy március óta súlyosbodtak a harcok a Donyeck megyei Avgyijivka és Jaszinuvata térségében. Véleménye szerint mindez annak a jele, hogy távol van még a konfliktus vége, a térség nem eshet ki a nemzetközi közösség látómezejéből.

A demarkációs vonal közelében és a fegyveres csoportosulások által megszállt területeken élő lakosság különösen kiszolgáltatott az emberi jogok sérülésével és az egyéb visszaélésekkel szemben. Sokakat veszélyeztetnek a harci cselekmények nyomán hátramaradt robbanásveszélyes tárgyak és aknák.

„Mozgásszabadságuk továbbra is jelentős mértékben korlátozott, így naponta több mint 20 ezer személy kísérli meg átlépni a demarkációs vonalat, miközben hosszú sorokkal találják magukat szembe, s órákat töltenek veszélynek kitéve. Például 2016. április 27-én 4 civil személy életét vesztette, nyolc pedig megsebesült a rájuk leadott lövésektől, miközben egy ellenőrző ponton várakoztak a fegyveres csoportok által ellenőrzött területen a Mariupolból Donyeckbe vezető úton” – derül ki az ENSZ-jelentést ismertető sajtóközleményből.

A szabad helyváltoztatás korlátozása közvetlenül befolyásolja a civil lakosság életét, amelynek számára egyaránt gondot jelent a hivatalos anyakönyvi dokumentumok beszerezése, a nyugdíj folyósítása vagy a megfelelő orvosi ellátáshoz való hozzáférés.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)