A Beregszászi 5. Sz. Középiskola közleménye

2016. május 23., 16:22

A Beregszászi 5. Sz. Középiskola adminisztrációja szükségesnek látja, hogy véleményt nyilvánítson a Nemsokára a magyar nyelvet is kiemelten oktatják majd a Beregszászi 5. Sz. Középiskolában címmel az interneten megjelent publikáció kapcsán – olvashatjuk Babják Zoltán polgármester közösségi oldalán.

Mivel nem egyértelműek az adott írás egyes állításai, többen telefonáltak a tanintézménybe aziránt érdeklődve, hogy mi lesz az idegen nyelv oktatásának jelenlegi gyakorlatával. Az intézmény arról szeretne tájékoztatni mindenkit, hogy a Beregszászi 5. Sz. Középiskola az angol nyelvet kiemelten oktató tanintézet marad, ahogy az eddig is volt. Emellett, akárcsak Ukrajna többi tanintézményében, második idegen nyelvet is tanulnak a diákok a tanterv szerint. 2015-ig a német volt ez, mivel a német, a francia, illetve a spanyol nyelvek közül lehetett választani. Figyelembe véve, hogy az iskola rendelkezett a szükséges pedagóguskáderekkel, a német lett a második idegen nyelv. Ezzel párhuzamosan a szülők kérésére 1998-tól fakultatív rendszerben a magyar nyelvet is tanulták az iskola diákjai.

„2015 szeptemberétől a magyart felvették az idegen nyelvek jegyzékébe. Ezt követően a szülők kérvényei alapján az 5. osztálytól olyan csoportokat hozunk létre, amelyekben németet, vagy magyart tanulnak a diákok a tanintézetünk számára első számú angol mellett, aminek az oktatása az 1. osztálytól kezdődik. Hozzá szeretnénk tenni, hogy tanulóink közel 45 százaléka tekinti anyanyelvének a magyart. Fontos tényező az is, hogy egyedi nyelvi közegben élünk, illetve bevett európai gyakorlat több idegen nyelv elsajátítása, ami pozitívan befolyásolja diákjaink fejlődését, képzettségi színvonalát. Ebből kiindulva tehát semmiképpen nem lehet szó arról, hogy a magyar nyelvet kiemelten oktatnánk iskolánkban, csupán a szülők és a tanulók választási lehetőségeit bővítjük, hiszen a magyar nyelvet széles körben használják mind városunkban, mind Kárpátalja egészét tekintve. Nem korrekt, akár provokatív tehát az ettől eltérő, az adott kérdésben különböző honlapokon közzétett információ” – olvashatjuk a közleményben.

(facebook.com/VV)