Rozenko: a falusi lakosság lemondhatna a gázról

2016. május 6., 07:47

Pavlo Rozenko miniszterelnök-helyettes az Eszpresszo TV-nek nyilatkozva javasolta a falun élőknek, hogy gondolkodjanak el a gázról való lemondáson – jelentette az UNIAN hírügynökség.

„A vidéki területek lakóinak perspektivikus az energiatakarékosság tekintetében. Igen, ez egy radikális lépés... de el kell gondolkodni a gázfogyasztásról való lemondáson” – mondta a kormányfőhelyettes.

Rámutatott, hogy a gáz ára Ukrajnában nem fog csökkenni, ezért olcsóbb alternatívákat kell keresni.

Az UNIAN emlékeztet, a kormány május 1-jétől egységesen köbméterenként 6,88 hrivnyában (1000 köbméterenként 6879 hrivnyában) állapította meg a gáz lakossági fogyasztói árát, ami megegyezik az importból beszerzett gáz árával.

Az április 27-i kormányülésen, amelyen a gázárról döntöttek, Sztepan Kubiv első miniszterelnök-helyettes, energetikai és szénipari miniszter hangsúlyozta, hogy az új gázár megállapítása véget vet a spekulációknak az ország gázpiacán.

Volodimir Hrojszman kormányfő kiemelte, hogy nehéz döntésről van szó, amely vitákat vált ki a társadalomban, de lehetővé teszi valamennyi korábbi séma megszüntetését, amelynek segítségével nyerészkedni lehetett a gáz árának különbségén.

Petro Porosenko elnök komoly korrupcióellenes lépésnek nevezte a miniszteri kabinet döntését.

(unian.ua/Kárpátalja)