Lemond a megye kormányzója

2016. május 6., 13:49

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója levélben fordult Volodimir Hrojszmanhoz, kérve a kormányfőt, hogy kezdeményezze a lemondási eljárás megindítását – jelentette a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata pénteken délelőtt.

„Nem látom értelmét, hogy továbbra is a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció élén maradjak. Ezért arra kérem, éljen az Ukrajna Alkotmánya 118. cikkelye által biztosított alkotmányos jogával, s kezdeményezze Ukrajna elnökénél a tisztségemből való felmentésemet” – olvasható Moszkal Hrojszmanhoz írt levelében.

A kormányzó távozási szándékát azzal indokolta levelében, hogy küzdelme a „dohánymaffiával” szemben sikertelennek bizonyult.

„Kárpátalján jelenleg megismétlődik az a helyzet, amely a véres 2015. július 11-i munkácsi eseményekhez vezetett, s én nem lehetek ennek kívülálló szemlélője. Lehetetlen leküzdeni a csempészést egy adott régióban, ha a központi struktúrák nemcsak hogy nem segítenek, hanem ellenkezőleg, igyekeznek visszaállítani az árnyékgazdaság sémáit. Az állam elveszítette az ellenőrzést az engedély nélküli borostyánkitermelés, a törvénytelen kábítószer-, fegyverkereskedelem, a bűnözés és az egyéb negatív társadalmi folyamatok felett. Most pedig Kárpátalját haszonbérbe adják a csempészeknek, és zöld jelzést kap a cigaretta átjuttatása az államhatáron. Amikor elkezdődött a küzdelem a csempészettel, figyelmeztettek rá, hogy így is alakulhatnak az események. Sajnos, ezek a figyelmeztetések kezdenek valósággá válni” – jelezte Moszkal.

„Engedtessék meg egy hasonlat. Odessza megyében Miheil Szaakasvili, a megyei állami adminisztráció elnöke a „diómaffiával áll szemben”, nekem pedig Kárpátalján a „dohánymaffiával” kell megküzdenem. Végeredményben mind a ketten veszítettünk” – olvasható egyebek mellett a levélben, amelyet a megyei adminisztráció hivatalos weboldalán is közzétettek.

A DT emlékeztet, Hennagyij Moszkalt a 2015. július 11-i munkácsi események után nevezték ki a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció élére. Azóta több alkalommal is megjelentek a sajtóban a menesztésére vonatkozó szóbeszédek.

(zn.ua/Kárpátalja)