Sajtó: Porosenko titkos rendelettel adományozott tábornoki rangot

2016. január 29., 08:20

Petro Porosenko államfő titkos rendelettel tábornoki, vagy annak megfelelő rangot adományozott a korrupcióellenes ügyésznek, biztonsági szolgálata parancsnokának, valamint a legfőbb ügyész helyetteseinek – közölte a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata.

A portál szerint az elnök még 2015. december 31-én írta alá a szóban forgó rendelkezést.

Az Ukrajinszka Pravda úgy tudja, Anatolij Matyiosz, a legfőbb ügyész helyettese, katonai főügyész a II. osztályú igazságügyi államtanácsos rangot kapta, ami az altábornagyi rangnak felel meg. A portál emlékeztet, hogy Matyiosz az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál vezérőrnagyi rangban szolgált.

Nazar Holodnickij, a legfőbb ügyész 30 éves helyettese, a szakosított korrupcióellenes ügyészség vezetője, igazságügyi főtanácsos a III. osztályú igazságügyi államtanácsos rangot kapta, ami a vezérőrnagyi rangnak felel meg.

Roman Hovdi 36 éves legfőbbügyész-helyettest, igazságügyi főtanácsost, aki szintén pályázott a korrupcióellenes ügyészség vezetői tisztére, s korábban Odessza megyei ügyész volt, III. osztályú igazságügyi államtanácsossá léptették elő.

Jurij Fedorov, az Állami Őrség Főosztálya elnöki biztonsági szolgálatának vezetője vezérőrnagyi rangot kapott. Fedorov már akkor Porosenko személyes testőrségéhez tartozott, amikor az a nemzetbiztonsági tanács titkáraként dolgozott, képviselőkorában pedig a segédje volt. Egy forrás az elnöki adminisztrációnál úgy tudja, hogy Fedorovot az elmúlt másfél évben már kétszer léptették elő soron kívül – alezredessé és ezredessé – „a hadkiegészítő parancsnokság vonalán” – írja az Ukrajinszka Pravda.

A DT megjegyzi, korábban az volt a hagyomány, hogy a függetlenség napja és a szakmai ünnepek alkalmából adományoztak rangokat.

Az információk megerősítése céljából a portál megkereste Holodnickijt és Matyioszt. Mindketten elismerték előléptetésük tényét, hozzátették azonban, hogy erről csak január közepén értesültek. Egyaránt csupán az elnöki rendelet kivonatát kapták meg, így az előléptetett tisztviselők teljes listáját nem látták.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy Porosenko aláírta azt a rendeletet, amellyel elfogadta a Viktor Sokin legfőbb ügyész ellen fellépő Viktor Trepaknak, az SZBU első elnökhelyettesének lemondását. Trepak még október 29-én nyújtotta be a lemondását, kijelentve, hogy nem tud hatékonyan dolgozni, amíg Sokin irányítja a legfőbb ügyészséget.

(zn.ua/pravda.com.ua/Kárpátalja)