ATO: majdʼ hetvenszer sértették meg a tűzszünetet egyetlen nap alatt

2016. január 22., 09:15

Ismét kiéleződött a helyzet a terrorellenes művelet (ATO) övezetében: az elmúlt éjszaka során az oroszbarát fegyveresek a minszki egyezmény által tiltott fegyverekből is lőtték az ukrán erők állásait – jelentette pénteken az ATO vezérkarának sajtóközpontja nyomán a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

Gránátvetőkből, nagykaliberű golyószórókból és kézifegyverekből lőtte az ellenség az ukrán állásokat Piszkiben, Opitnében, Krasznohorivkában és Marjinkában.

„Nyugtalan volt a helyzet a szvetlodarszki ívnél is, ahol az ellenség Trojicke és Zajceve közelében nagykaliberű golyószórókból lőtte katonáink állásait, Majorszknál pedig gránátvetőből” – olvasható a közleményben.

Mariupul térségében, Talakivka mellett a fegyveresek aknavetőkből és harckocsielhárító rakétarendszerből nyitottak tüzet az ukrán állásokra. Sztarohnatyivkánál 120 milliméteres aknavetőt is bevetettek.

Luhanszk térségében az ellenség automata gránátvetőből nyitott tüzet Zolote mellett.

Az elmúlt 24 órában az oroszbarát egységek összesen 69 alkalommal sértették meg a tűzszünetet.

Korábban a NATO részéről közölték, hogy nőtt a feszültség a Donyec-medencében. Szerintük különösen az utóbbi két hétben indult növekedésnek az összetűzések száma.

„Látjuk, hogy katonák sebesülnek meg és vesztik életüket” – jelezte Brüsszelben Philip Breedlove tábornok, a NATO európai fegyveres erőinek főparancsnoka. Hozzátette ugyanakkor, hogy csökkent azoknak az eseteknek a száma, amelyekben nehézfegyverzetet is bevetettek.

A Donyec-medencei rendezés elősegítésére létrehozott háromoldalú kontaktcsoport január 13-án Minszkben bejelentette, hogy újabb tűzszünetben állapodtak meg, amelynek január 14-től kellett volna életbe lépnie. Ennek ellenére az oroszbarát alakulatok nem hagytak fel az ukrán erők elleni fegyveres provokációkkal.

(zn.ua/Kárpátalja)