Kijev elítélte a krími tatárok vezetőjének letartóztatásáról hozott orosz döntést

2016. január 21., 17:04

Kijev elítéli, és a politikai nyomásgyakorlás újabb példájának tartja, hogy az „orosz megszállók” elrendelték a Krím félszigetről kitiltott Musztafa Dzsemiljev krími tatár vezető és ukrán parlamenti képviselő távollétében történő letartóztatását – közölte csütörtökön az ukrán külügyminisztérium.

Marjana Beca, a külügyminisztérium szóvivője a Twitteren reagált a szimferopoli bíróság döntésére, amelyről Dzsemiljev ügyvédje számolt be csütörtökön a Facebookon. Szimferopol az Oroszország által törvénytelenül elcsatolt félsziget fővárosa.

Az ügyvéd szerint a törvényszék döntését azzal indokolta, hogy Dzsemiljev ellen az orosz büntetőtörvénykönyv három cikkelyének megsértése miatt indítottak bűnvádi eljárást. A krími vezető „elrejtőzött az igazságszolgáltatás elől, továbbá szabadlábon nyomást gyakorolhat a tanúkra, bizonyítékokat tüntethet el, valamint más állam polgáraként nem rendelkezik állandó lakhellyel a Krím félszigeten”. Ezért a vádhatóság kérelmét helybenhagyva a bíróság a politikus távollétében elrendelte őrizetbe vételét.

Orosz források szerint Dzsemiljevet a Krímmel szembeni ukrajnai termékblokád megszervezésében való részvétellel vádolják. Tavaly szeptemberben krími tatár aktivisták és ukrán önkéntesek blokád alá vették a dél-ukrajnai Herszon megyében a félszigetre vezető összes közutat. November végén megszakadt az Ukrajna felőli áramszolgáltatás a Krímen azután, hogy szabotőrök Herszon megyében megrongálták a vezetékeket. Az oroszbarát krími hatóságok szerint ebben is szerepet játszott a krími tatár politikus: szabotázsért és súlyos károkozásért is vádat emeltek ellene. Az orosz híradások alapján a krími vállalatoknak több mint 1,1 milliárd rubel, azaz körülbelül 4 milliárd forint kárt okoztak az áramszünetek.

A krími tatár vezető ellen jelenleg szövetségi körözés van érvényben.

A politikus jelenleg a Petro Porosenko ukrán elnök mögött álló tömörülés parlamenti képviselője. Korábban a krími hatóságok megtiltották beutazását a félszigetre.

(MTI/Kárpátalja)