Megint összetörték a dédai I. világháborús emlékművet

Zöld színű autót keresnek

2016. január 13., 17:29

A Beregszász melletti Beregdéda központjában 1923-ban közadakozásból állított a község lakossága emlékművet azoknak a dédai férfiaknak az emlékére, akik az I. világháborúban hősi halált haltak. 2016. január 9-re virradó éjszaka az éles kanyarban álló emlékmű kerítését áttörte egy gépkocsi, majd letörte az emlékmű egyik emléktáblájának a sarkát, és összetörte a tábla betonkeretét is. A korábbi években is történtek hasonló esetek, amelyekről ugyancsak beszámolt a Kárpátalja.

A mostani esetről megkérdeztük Egressy Istvánt, a település polgármesterét, aki elmondta: „November 9-re virradó éjszaka, minden bizonnyal egy sajnálatos közlekedési baleset következtében rongálódott meg az emlékmű. Akkor, szombaton reggel vittem a feleségemet munkába, és annyira csúszós volt az út, hogy az én kocsim is megcsúszott abban a kanyarban. Visszafelé vittem egy csomag sót, úgy gondoltam, hogy nem várok az útkarbantartókra. Amikor elkezdtem sózni a kanyarban az utat, akkor vettem észre, hogy az emlékmű kerítése be van törve, és az egyik márványtábla is megsérült. A szomszédok nem láttak és nem is hallottak semmit.

Sajnos, ez már nem az első eset. Korábban többször is javasoltam, hogy helyezzük át a közút mellől egy biztonságosabb helyre az emlékművet. Amikor az emberek még fatengelyű szekérrel jártak, az emlékmű jó helyen volt a kanyarban, ma azonban találhatnánk neki jobb helyet is. De sokan, főként az idősebbek azt mondják, hogy ha őseink oda állították, akkor maradjon is ott. A tanácstagokkal és a körzeti megbízott rendőrrel egyeztetve végül is úgy döntöttünk, hogy egy, a közlekedésrendészet által javasolt szalagkorláttal próbáljuk az emlékművet megvédeni a hasonló balesetektől. A korlátra a gépkocsivezetőket figyelmeztető, foszforeszkáló fehér és piros csíkok lennének festve.

Igazuk van azoknak is, akik azt mondják, hogy csúszás­mentesíteni kellene az utat, de ezt nem tudjuk mindig időben megoldani. Például akkor éjszaka ónos eső esett, a közeli K2 klubban akkor este volt diszkó, azt gondolom, hogy a diszkóból hazafelé menet csúszhatott meg az autó a kanyarban. Az út csúszott, nem azt tartom problémának, hogy valakivel megtörtént ez a sajnálatos baleset, de azt elvárnám, hogy jelentkezzen az elkövető, vállalja a felelősséget. Ha nincs pénze, azt is megérteném, de akkor legalább segítsen a helyreállításkor, mondjuk, fogja meg a malteres kanalat. De ez, hogy sunyi módon eltűnt a helyszínről, mint aki jól végezte dolgát, ez nem tisztességes hozzáállás. Úgy gondolom, hogy nem dédai volt az elkövető. Festéknyomokat találtak az átszakított kerítésen, ebből tudjuk, hogy zöld színű volt az autó, a kocsi márkáját is tudják a milícia munkatársai, hisz a kitört lámpájának egy darabját megtalálták a helyszínen. Egyelőre nyomozás folyik az ügyben. De hangsúlyozom, azt tartanám tisztességesnek, ha az elkövető önként vállalná a felelősséget, és jelentkezne.”

dózsa