Kárpátaljai óvodáért szólt a dal

2015. december 13., 17:51

A házigazdák mellett hódmezővásárhelyi és kisteleki kórusok léptek fel azon a jótékonysági koncerten, melyet szombat este, december 12-én a makói Szent István templomban szerveztek. A rendezvény során befolyt adományokat a kárpátaljai Nagybocskó község óvodájának ajánlották fel.

„A hódmezővásárhelyi Domonkos-rendi nővérek segítségével jutottunk el a nagybocskói óvodához, melynek a megsegítésére már második esztendeje szervezünk jótékonysági koncertet” – nyilatkozta Pálfai Zoltán plébános a Szent István-templomban szombaton este. –„A nővéreknek missziójuk van Kárpátalján, s ők hívták fel a figyelmet erre a községre, ahol kisebbségben élnek a magyarok. A nagybocskói óvodát szinte csak adományokból tartják fent, ezért minden fillére szükségük van. Ezért döntöttünk úgy 2014-ben, hogy nekik ajánljuk fel a koncerteken befolyt összeget” – tette hozzá a plébános.

A templomban már régi hagyománya van az év végi koncertnek, de eddig nem jótékonysági célzattal szervezték. „Tavaly első alkalommal úgy léptünk fel, hogy a nagybocskói óvodásokat segítsük, akkor százezernél több forintot adtak össze a hívek” – vette át a szót Szirbikné Baranyi Éva, a Makó Városi Vegyeskar Egyesület elnöke. A kar a város több templomában lépett már fel jótékonysági célzattal. A kórus számára azért is jelentős helyszín a Szent István-templom, mert megalakulásukkor, vagyis 1988-ban itt mutatkoztak be először a nagy nyilvánosság előtt.

A Dr. Mihálka György Városi Vegyeskar karnagyától, Gilinger Ildikótól megtudtuk: három kórus, rajtuk kívül még egy hódmezővásárhelyi, illetve egy kisteleki, valamint a Makói Általános Iskola Szimfonikus zenekara mutatkozott be az est folyamán. A kórusokat évek óta barátság köti össze, már számos rendezvényen léptek fel együtt. „A repertoárunkban sok minden szerepel, a könnyűzenétől kezdve egészen a Kodály darabokig bezárólag” – tette hozzá a karnagy.

A rendezvényen Farkas Éva Erzsébet is felszólalt. A polgármester külön köszönetet mondott azért, hogy a makóiak már második esztendeje szívükön viselik a kárpátaljai óvodások sorsát, és erejükhöz mérten segíteni próbálnak nekik. A koncert teljes egészét rögzítette a Makó Városi Televízió és karácsony hetében műsorra is tűzik.

(promenad.hu/VV)