Legfőbb Ügyészség: módosították 80 felvételizőnek a ZNO-n elért eredményeit

2015. október 12., 18:10

A Legfőbb Ügyészség nyomozói azzal vádolják az Oktatásminőség-ellenőrzési Központ tisztségviselőit, hogy 80 felvételiző esetében megváltoztatták a külső független értékelésen (ZNO) elért eredményeket – jelentette az Ukrajinszka Pravda Kijev pecserszki kerületi bíróságának információi alapján.

A bírósági anyagok értelmében az Oktatásminőség-ellenőrzési Központ vezetősége „rendszeresen módosította és megsemmisítette az információkat az Egységes Oktatásminőség-ellenőrzési Rendszerben, amely kedvezményeket biztosít a felvételizők számára a felsőfokú oktatási intézményekbe történő felvétel során”.

A Legfőbb Ügyészség állítása szerint 2015 márciusa–áprilisa során avatkoztak be az elektronikus rendszer működésébe. A vádhatóság a központ igazgatójának első helyettesét gyanúsítja azzal, hogy „nem szankcionált” módosításokat hajtott végre a ZNO-n részt vett felvételizők jegyzékében a tényleges 2015-ös vizsgaeredmények megváltoztatása céljából.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy az Oktatásminőség-ellenőrzési Központ vezetőjének első helyettese Volodimir Vinnik volt a vizsgált időszakban, akit júliusban hivatalosan is meggyanúsítottak az ügyben.

A botrány kipattanása után Ihor Likarcsuk, a központ vezetője, a ZNO meghonosításának egyik ideológusa lemondott tisztségéről, miután a hatóságok vizsgálatát a személye ellen irányuló nyomásgyakorlásként értékelte.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)