„A tudás nagyon jó érzés, a tudás erőssé, magabiztossá tesz”

Tanévnyitó a 4. Számú Kossuth Lajos Középiskolában

2015. szeptember 2., 10:16 , 764. szám

A Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskolában az idén 106 első osztályos és 74 új tanuló kezd el és kezd el ismét megbirkózni a korán kelés és a tanulás fogalmával.

A szeptember elseje a tanulók számára egyszerre örömünnep, izgalom és „titoktégely”, valamint szomorú lezárása is a szabadságnak és a nyárnak is. De minden lezárás valaminek a kezdete is egyben. E misztikus kettősség izgalma és öröme tükröződött a Kossuth Lajos Középiskola udvarán összegyűlt új és „régi” diákok arcán is a hagyományos ünnepi megnyitón. A rendezvényt a 106 elsős ünnepélyes bevonulása nyitotta meg, akik megjelenését hangos taps kísérte. Aztán jött az első csengő: a maga tökéletes és magabiztos bájával csengető kislány egy végzős ifjú kíséretében körbejárta az iskola udvarát, elmenvén minden tanuló és szülő mellett, tudatva, hogy valami új veszi kezdetét, még azok számára is, akik már sokadik alkalommal hallják azt.

Micik Júlia, a Kossuth Lajos Középiskola igazgatója köszöntötte a régi és az új tanítványokat, hangsúlyt fektetve a tanévet most kezdő első osztályosokra. „Gyorsan elröppent a nyári szünet – mondta, és van, aki várta ezt a napot, van aki még szívesen megtoldotta volna pár héttel” – fogalmazott az igazgatónő. De az iskola elkezdődik, és ezzel a munka is. Az igazgatónő az iskolásokhoz intézett beszédében irányt mutatóan elmondta, hogy a jövő a tanulók kezében van, ők ápolják majd az anyanyelvünket és a hagyományainkat. Az igazgatónő arra biztatott mindenkit, hogy barátkozzon a tanulás gondolatával, mert, mint hangsúlyozta, „egyvalamit nem érdemes megspórolni, az pedig a tanulás.”

Nagy Petronella beregszászi magyar konzul asszony beszédében rámutatott, hogy gyermekektől nem várható el az, hogy szeptember elsején megünnepeljék a vakáció végét, ám az osztálytársak, szeretett tanárok viszontlátásának már annál inkább örülhetnek. A konzul asszony az elsősökhöz szólva jókívánságait fejezte ki, kívánta, hogy az iskolában töltött idő teljes örömmel, felfedezéssel teljen, valamint mókás tanácsként megjegyezte: „Néha azért legyetek kicsit rosszak is.” Magyarország konzul asszonyának beszédét Hlánic Szvetlána, Ljasko Mihály, Ivanyo Viktória, majd Bidzilja Natália üdvözlőbeszédei követték, akik szintén sikeres tanévet kívántak mind a diákoknak, mind a pedagógusoknak.

Az ünnepi megnyitót Maksai Attila református lelkész zárta, aki rámutatott, hogy bár a jövő minden diák, szülő, pedagógus számára kérdéses, de a mindenható Isten fényes jövőt szán mindenki számára még akkor is, ha a kilátásaink nem ezt mutatják. „Isten tervezi a jövőnk!” – fogalmazott a lelkész.

Szaniszló Róbert