Potápi: A magyarság keresi az összetartozást

2015. augusztus 26., 11:50 , 763. szám

„A magyarság, amely ma nemzeti ünnepét üli, legbelül hordozza és keresi az összetartozást” – fogalmazott Szent István-napi ünnepi beszédében a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára múlt szerdán a szlovéniai Lendván.

„Az anyaországi magyarságnak önmaga megfogalmazásához éppúgy szüksége van a külhonban élő muravidéki magyarokra, mint ahogy az önök körében is bizonyára fontos a csonka hazában élők sorsa” – jelentette ki Potápi Árpád János. Hozzátette: „Utakat építünk egymáshoz, mert tudjuk, ha igazán egymásra lelünk, magyarként önmagunkra is rátalálunk.”

A magyarság a muravidéki Domonkosfától az erdélyi Csíkszentdomokosig ma is él és egységes nemzetet alkot – mutatott rá az államtitkár, hozzáfűzve: „Mindez azon az erős fundamentumon alapszik, amelyet István király erkölcsi mérceként Kárpát-medencei országa és magyar népe elé emelt: a kitartó hit, a mindig megbocsátani tudás, a tökéletességre törekvés kultúrája, továbbá a keresztényi szeretet.”

Megfogalmazása szerint az egységes és erős magyar haza kősziklára épült. „Egyedülálló túlélési képességének köszönhetően a tatár, a török, a Habsburg- és a szovjet megszállások pusztító viharain is felül tudott emelkedni” – mondta, majd hozzátette: ezért van még ma is, aki magyarul szól, magyarul nevet, magyarul énekel és magyarul ad hálát a Muravidéken.

Az államtitkár emlékeztetett: ezer éven át mindig voltak, akik vigyázták, őrizték nyelvünket, kultúránkat, magyar közösségeinket. „Magyar nyelvünk és kultúránk, a Szent István-i egységes nemzet megmaradása ma itt – a Muravidéken is – munkát és egységes kiállást kíván mindannyiunktól” – hangsúlyozta az államtitkár.

Aláhúzta: „Első királyunk erős Magyarországot és szilárd hitet hagyott ránk; parlamentünkben a Szent Korona, itt Lendván, a Templom téren Szent István király szobra figyelmeztet: ma rajtunk a sor, hogy ki-ki a saját életében, becsületes, szorgalmas munkával gazdagítsa családját és közösségén keresztül a magyarságot.”

Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke azt hangsúlyozta, hogy a muravidéki magyarok kihívások előtt állnak. Mint mondta: „Nekünk is meg kell találnunk azt az utat, amely biztosítja, hogy a muravidéki magyarság, itt a Muravidéken, ahol már ezer éve él, megmaradjon, gyarapodjon, és a jövő nemzedéknek is fel tudjon valamit mutatni.” Kiemelte, hogy mindig akadnak olyan emberek, olyan intézmények, akik és amelyek azt a békét, amely az elmúlt években erre a közösségre oly jellemző volt, megpróbálják hol kívülről, hol belülről megbontani.

Aláhúzta, hogy a szélsőségeknek azonban nincs helye a politikában. „Ez a közösség túl sokáig volt zárt. Ahhoz, hogy meg tudjunk maradni, nyitnunk kell. A felénk nyúló kéz nem mindig a fenyegetést vagy a veszélyt jelenti, lehet az a segítség és az együttműködés jelképe is. Az elmúlt időszakban sok segítő kéz is nyúlt felénk, nekünk pedig élnünk kell a lehetőséggel” – hangsúlyozta a politikus.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)