Házvásárlás szerződés nélkül

2015. augusztus 26., 10:41 , 763. szám

„Hitelbe vásároltunk egy házat az ismerőseinktől. Abban állapodtunk meg, hogy a vételárat néhány részletben fizetjük ki, de a feltételeket nem rögzítettük írásban. A vételár egy részét azonnal kifizettük, a fennmaradó pénzünket pedig a ház tatarozására fordítottuk. Most az eladók azt követelik, hogy fizessük ki azonnal a teljes vételárat, nekünk azonban nincs ennyi pénzünk. Mit tegyünk?”

– A levélből, sajnos, nem derül ki, hogy miként lett önöké a ház: kötöttek-e adásvételi szerződést, s vajon bejegyezték-e az önök tulajdonjogát az ingatlanra? Amennyiben az ingatlan tulajdonjoga be lett jegyezve az önök nevére, intsék türelemre az eladót, hiszen semmilyen jogalapja nincs a követelésének. Ugyanakkor azt tanácsolnám, hogy a további félreértések és viták elkerülése végett rögzítsék írásban a vételár törlesztésének határidejét.

Amennyiben viszont az épület tulajdonjogával változatlanul az eladó rendelkezik, annak jogában áll követelni a teljes vételár kifizetését, ellenkező esetben akár ki is lakoltathatja önöket a házból. Ilyenkor az eladó köteles visszafizetni a vételár már kifizetett részletét, illetve kompenzációval is tartozik az épület fenntartásáért, valamint tatarozásáért

hk