Ukrajnában romlik az oktatás minősége a falusi iskolákban

2015. július 8., 20:21

Ihor Likarcsuk, az Ukrán Oktatásminőség-ellenőrzési Központ (UCOJaO) igazgatója a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változatának adott interjújában beszélt arról, hogy folyamatosan nő a különbség a falusi és a városi oktatás minősége között. A vidéki iskolák tanulóinak eredményei idén jelentősen romlottak 2007-hez képest.

Szavai szerint az Iskolabusz-program, amelynek egyenlő hozzáférést kellett volna biztosítania az oktatáshoz minden gyerek számára, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Sok diák a falusi iskolákból önállóan utazik a városba, hogy befejezze iskolai tanulmányait. Az UCOJaO adatai szerint azoknak a falusi lakóhelyet megadó felvételizőknek, akik jó eredményeket értek el a külső független értékelésen (ZNO), a 70 százaléka városi iskolát végzett.

Likarcsuk a portálnak nyilatkozva a külső független teszteléssel kapcsolatban jövőre várható újdonságokról is szólt. Elmondása szerint az Oktatási és Tudományos Minisztérium Kollégiuma úgy döntött, jövőre három tárgyból – ukrán és angol nyelvből, illetve matematikából vagy történelemből (választható) – vonják össze a ZNO-t az iskolai kibocsátó vizsgával (DPA).

(zn.ua/Kárpátalja)