Sikertelen szakadár támadás Marjinkánál

2015. június 10., 10:46 , 752. szám

Az elmúlt héten ismét fellángoltak a harcok Kelet-Ukrajnában, ezúttal a Donyeck környéki Marjinkánál dörögtek a szokottnál is intenzívebben a fegyverek.

A hivatalos beszámolók szerint a szakadárok múlt kedden és szerdán folyamatosan lőtték a Donyecktől nyugatra, a frontvonalnak az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött oldalán lévő településeket olyan nagy kaliberű tüzérségi fegyverekkel, főként aknavetőkkel, amelyeket a februári minszki megállapodás értelmében ki kellett volna vonniuk a front menti övezetből. Szerda reggeltől rakéta-sorozatvetőket is bevetettek, aminek következtében Marjinka település lángokba borult. Közben „orosz terrorista zsoldosok” több hullámban indítottak rohamot az ukrán állások ellen Marjinka és a szomszédos Krasznohorivka térségében harckocsik, páncélozott csapatszállító járművek és önjáró lövegek bevetésével, tüzérségi támogatás mellett, az ukrán katonák azonban tartották pozícióikat, és valamennyi támadást visszaverték.

Szerdán napközben erősítést kaptak a Marjinkánál szolgáló terrorellenes erők. Az ukrán hadsereg vezérkara bejelentette – egyben tájékoztatta nemzetközi partnereit – hogy „kénytelen volt engedélyezni a katonai veszteségek elkerülése érdekében a minszki megállapodás alapján a frontvonaltól hátrébb vont tüzérségi eszközök bevetését” Marjinka térségében.

Aznap a marjinkai harcokban öt ukrán katona esett el, és harminckilencen megsebesültek. Az ukrán vezérkar közlése szerint a szakadárok vesztesége az összecsapásokban mintegy 150 főt tett ki. A hírek szerint négy polgári személy is megsebesült, egy pedig életét vesztette az összecsapások következtében.

Az oroszbarát szakadárok támadásai az elkövetkező napokban váltakozó intenzitással folytatódtak egészen hétfőig. A támadók több ízben közelharcot folytattak a terrorellenes erők katonáival, akik azonban tartani tudták pozícióikat. A támadás célját illetően megoszlanak a vélemények, a Jobb Szektor mozgalom egyik katonai vezetője szerint Marjinka és Krasznohorivka elfoglalásával a az oroszbarát fegyveresek a Piszkiben, Avgyijivkában és Karlivkában állomásozó ukrán egységeket szerették volna katlanba zárni.

(MTI/unian.ua/ntk)