Ismét 12 éves iskolai oktatást terveznek

2015. június 10., 16:47

Az iskolákban 2017-től kezdik meg a tanítást a 12 éves iskolai oktatásra kidolgozott tantervek alapján – közölte sajtótájékoztatóján Inna Szovszun, az oktatási és tudományos miniszter első helyettese.

A tájékoztatóról beszámoló Ukrajinszka Pravda szerint az oktatási tárca illetékese jelezte, hogy A közoktatásról törvény tervezetének átmeneti rendelkezései értelmében a 12 éves iskola tantervei 2017-től lépnek hatályba, tehát az első végzőseire 2029-ben számíthatunk. Szovszun hozzátette: nincs szó arról, hogy a jelenleg 5-6., vagy 10. osztályban tanuló diákokat más programra „vezetnék át”.

Szavai szerint két oka van a 12 éves oktatásra való áttérésnek.

„Nyilvánvaló, hogy a 12 éves oktatásnak nem pusztán azért van értelme, mert Európában is így van. Egyrészt, ebben az esetben későbbre halasztódik az a pillanat, amikor meg kell hozni a döntést a továbbtanulásról vagy a jelentkezésről a munkaerőpiacon. Ma azt látjuk, hogy az iskolát 16-17 évesen befejező gyerekek gyakran nem állnak készen meghozni a helyes döntést további sorsukról” – mondta Szovszun.

A másik ok szerinte az, hogy több időt kell biztosítani a tanulóknak arra, hogy felkészíthessék őket a társadalmi életre.

„A XXI. században jelentősen nőtt a társadalom életében való részvételhez szükséges ismeretek és készségek köre… Több időt kell fordítani az ember felkészítésére a társadalomban való további részvételre” – közölte.

Szovszun ugyanakkor jelezte, hogy a 12 éves iskolai oktatásra való áttéréssel lehetségessé válik a felsőoktatási képzés programjainak rövidítése.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)