A megyei hatalom felpörgetné az eseményeket a talaborfalui „szlatinai negyed” körül

2014. október 24., 19:04

Vaszil Hubal kormányzó október 23-i técsői járási munkalátogatásának egyik fő célja a Talaborfaluban (Tereblja) felépült új lakónegyed megtekintése volt, melyet az aknaszlatinai bányaomlások által érintett lakosság áttelepítésére hoztak létre – írja a Karpatszkij Objektív a megyei állami adminisztráció tájékoztatása alapján.

A portál szerint annak ellenére, hogy a negyedet (a lakóházakat, a lakásokat és a lakóknak épített iskolát és óvodát) közel egy éve átadták már, jelenleg legfeljebb tíz család lakja, holott 133 család elhelyezésére lenne alkalmas. Az otthonok kulcsait mintegy 40 ember vette át, de a telep alapvetően üresen áll.

A megye kormányzója a helyhatósági szervek vezetőivel megtekintette a lakótelepet, ezen belül is mindenekelőtt az iskolát, amelyben jelenleg 256-an tanulnak (közülük csupán öten aknaszlatinaiak). A Karpatszkij Objektív szerint az iskola állapota több mint kielégítő, ám az óvoda továbbra is kiemelt figyelmet igényel a hatóságok részéről. Az intézmény máig nem működik, bár volna rá igény. A beindítását akadályozó problémák egyike a nem kielégítő vízellátás: a víz kevés és a minősége sem megfelelő. A megye tartalékalapjából pótlólagosan 1 millió 80 ezer hrivnyát utaltak ki az új vezetékrendszer kiépítésére, a munkálatoknak két héten belül be kell fejeződniük. Vaszil Hubal úgy rendelkezett, hogy amint végeznek a munkával, az óvodát haladéktalanul meg kell nyitni.

A kormányzó a szemle során azt is felrótta, hogy a lakások hónapok óta üresen állnak. A lakótelep jövőjéről rendezett tanácskozáson Vaszil Hubal értetlenségének adott hangot, miért nincs haladás az ügyben, többek között miért nem kommunikál a hatalom a potenciális áttelepülőkkel. Szerinte, miután úgymond megörökölték ezt az ügyet, „aktivizálni kell a folyamatokat”, mielőbb cselekedni kell. Utasítást adott, hogy az illetékeseknek – behatóan tanulmányozva a kérdést – december 15-ig állást kell foglalniuk a lakótelep további sorsát illetően, mint kifejtette, gazdaságilag helytelen megközelítés hagyni továbbra is üresen állni és pusztulni a beruházást.

Mint elhangzott, a település pillanatnyilag „gazdátlan”, miután egyik hatóság sem vette a kezelésébe. Valószínűleg a talaborfalui önkormányzat gondozásába kerül végül az objektum, amiben a Técsői Járási Tanács lesz a település segítségére, hiszen meghaladja a helyi tanács lehetőségeit a lakótelep fenntartása.

Ám pillanatnyilag nem a telep státusa az egyetlen probléma, továbbra is megoldatlanok a potenciális áttelepülők által leggyakrabban felvetett kérdések, többek között, ami a lakások tulajdonjogát, az áttelepülők foglalkoztatását és az infrastruktúrát illeti. A cikk szerint a hatóságoknak szándékukban áll újabb találkozót szervezni a potenciális áttelepülőkkel, illetve ismét megvizsgálják az allergológiai kórházak problémáit és az új, Talaborfalu térségében nyitandó sóbánya terveit.

Mint emlékezetes, a talaborfalui lakótelep építése egy 2010-es elnöki rendelet alapján kezdődött el, bár a hatóságok és az aknaszlatinai karsztosodási folyamatok érintettjei között nem volt egyetértés a kérdést illetően. Az emberek többsége nem szerette volna elhagyni Aknaszlatinát, s bár a korabeli hírekből ítélve lett volna lehetőség az elhelyezésükre a településen, illetve annak közvetlen közelében is, a hatóságok úgy döntöttek, hogy az emberek otthonától távol, Talaborfalu mellett építenek számukra új lakótelepet, ami több szakaszban, időnként botrányoktól sem mentesen, összesen mintegy 100 millió hrivnyából meg is valósult. A lakások többsége máig, közel egy éve üresen áll, a hírek szerint mindenekelőtt azért, mert az aknaszlatinaiak ódzkodnak elhagyni régi otthonaikat.

(karpatskijobjektiv.com/Kárpátalja)