„1956 az összefogásunk példája”

Megemlékezés az ungvári börtönnél

2014. október 24., 18:50

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulóján a megtorlás áldozatai előtt tisztelegve megemlékezést szervezett október 23-án az ungvári börtön falán 2006-ban, az esemény 50. évfordulója tiszteletére felavatott emléktáblánál.

1956-ban a magyar forradalmat eltipró szovjetek több száz magyar forradalmárt hurcoltak Ungvárra, ahol a börtön épületében vallatták őket a KGB-s kihallgatók. Az ő emléküket őrzi az emléktábla, Matl Péter munkácsi szobrászművész alkotása.

Az ünnepség kezdetén Balogh Dénes ungvári magyar konzul köszöntötte a megjelenteket, majd Biró István és Szlucky Ferenc, a Dayka Gábor Középiskola tanulói Márai Sándor Mennyből az angyal című versének részleteit szavalták.

Dr. Grezsa István Magyarország Miniszterelnökségének a határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztosa Magyarország kormánya nevében köszöntötte a megemlékezőket az ungvári börtön előtt, ahol 1956-ban több mint nyolcszáz Magyarországról elhurcolt szabadságharcost tartottak fogva és vallattak a KGB-sek. A miniszteri biztos ünnepi beszédében hangsúlyozta: „Olyan erő szabadult fel 1956-ban a magyarokban, amely meghatározta a XX. század további évtizedeit. A tiszta szabadságvágy búvópatakként élt bennünk a rendszerváltás megvalósításáig. A zsarnokság ellen vívott forradalomban az emberi méltóság eléréséért mindenki összefogott, a gyári munkás és egyetemista, fiatal és idős korú, férfi és nő, városi és vidéki. A trianoni határokon túl szintén megmozdult a nemzet, Erdélyben, Bánátban és Felvidéken egyaránt gyűléseket, szimpátia-megmozdulásokat tartottak. A Partiumból többen igyekeztek átszökni a határon, hogy csatlakozhassanak a forradalomhoz. Itt, Kárpátalján számos szovjetellenes csoport jött létre.” A szónok beszélt a kegyetlen és aránytalan megtorlásokról, az ungvári áldozatok közül kiemelve Benyák Nándort, Orlovszki Vincét és Kulcsár János Tibort, hangsúlyozva: „1956 – az összefogásunk példája”.

A jelenlegi helyzet kapcsán Grezsa István kijelentette: „Bizakodva tekintünk az előrehozott parlamenti választásokra, remélve, hogy az új ukrán parlamentben lesz magyar képviselő. Ugyanakkor továbbra is alapvetően fontosnak tartjuk, hogy a jövőben megvalósuljon az önálló magyar parlamenti képviselet lehetősége, a demokrácia alapelvének megfelelően.”

Dr. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke kijelentette: „1956 nem volt értelmetlen áldozatvállalás, erőt adott a magyarságnak ahhoz, hogy amikor lehetővé vált, saját maga irányítsa a sorsát, volt mihez visszanyúlni. A magyarok szabadságharcai sem Rákóczi idejében, sem 1848-ban, sem 56-ban nem irányultak senki ellen. Nem kívántak más népeket elnyomni, nem kívántak olyasmit, ami másnak ártott volna, hanem csak és kizárólag a saját szabadságuk és a szomszédos népek szabadsága érdekében keltek fel. […] Az utóbbi időszakban többször is, legutóbb idén az ukrán nemzet is azt mondta: Elég volt! A szabadságnak a kivívása, a normális lét megteremtése nyilván hosszú, nem könnyű folyamat. Ebben a törekvésében az ukrán nemzetet Európának és Magyarországnak támogatnia kell. Azonban nem lehet úgy a szabadságra törekedni, hogy azoknak, akik velük egy országban élnek, nem adják meg azt, ami nekik jár. Egy másokat elnyomni kívánó nemzet soha nem lehet szabad. Emiatt a közelgő soron kívüli parlamenti választásokon figyelembe kell vennünk azt, hogy melyik az a politikai erő, amely a békére törekszik, tiszteletben tartja a többi nemzet jogait is. Amely európai irányultsággal a szabadságra, a demokrácia megteremtésére irányuló politikát kíván folytatni. Hiszen szabadnak csak együtt lehet lenni” – hangsúlyozta Brenzovics László.

Köszöntötte a megemlékezőket még dr. Spenik Sándor, az UMDSZ ungvári szervezetének elnöke és Dupka György, a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének (MÉKK) elnöke, majd az Ungvári Dayka Gábor Középiskola 9. osztályos tanulói Marcsák Gergely gitárkíséretével elénekelték a Mert a haza nem eladó című dalt.

Végül a Szózat eléneklése után az emléktáblánál elhelyezték a megemlékezés koszorúit és virágait az emlékezők: Dr. Grezsa István és Ljubka Katalin osztályvezető asszony a magyar kormány nevében, Bacskai József és Szalipszki Endre főkonzulok Magyarország Ungvári Főkonzulátusa és Beregszászi Konzulátusa nevében, Brenzovics László és Tarics Zoltán a KMKSZ nevében, Viktor Scsadej, Ungvár megbízott polgármestere a városi önkormányzat nevében, Dupka György a MÉKK nevében, Spenik Sándor és Szanyi Béla az UMDSZ nevében, Csatári György tanszékvezető főiskolai tanár a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola nevében, Keszler Sztella, az ungvári Dayka Gábor Középiskola igazgatója, az iskola tanárai és diákjai, a konzulátusok munkatársai és sokan mások.

dózsa