Az EBESZ cáfolja, hogy az ukrán hadsereg kazettás lövedékeket vethetett be

2014. október 22., 19:23

Cáfolták szerdán az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Kelet-Ukrajnában tevékenykedő megfigyelői, hogy az ukrán hadsereg nemzetközileg tiltott kazettás tüzérségi lövedékeket vethetett be Donyeck környékén, az oroszbarát szakadárok elleni harcokban.

Mihajlo Bocjurkiv, az EBESZ-misszió kanadai vezetője közölte, a szervezetnek mintegy 90 megfigyelője dolgozik a kelet-ukrajnai térségben. Minden információt, amely a tüzérségi harcokban használt lövedékekről tudomásukra jut, aznapi jelentéseikben továbbítanak. „A mai napig nem érkezett kazettás lövedékek bevetéséről szóló jelentés” – szögezte le. Hozzátette, minden tüzérségi támadás esetében az EBESZ-megfigyelők haladéktalanul a helyszínre mennek, hogy kivizsgálják a történteket.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő csoport – amely egy hétig vizsgálódott Kelet-Ukrajnában – kedden közzétett jelentésében állította azt, hogy az ukrán fegyveres erők vélhetően kazettás lőszereket vetettek be a harcokban.

Az ukrán külügyminisztérium, valamint a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) tagadta a vádat, kérve a szervezetet, mutassa be a bizonyítékokat, amelyekre az állítását alapozta. Kijev szerint a szeparatisták vezették félre a jogvédő szervezet képviselőit.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)