Brenzovics László: „Ha nem fogadjuk el az ajánlatot, nem lesz magyar képviselő a parlamentben”

2014. szeptember 18., 15:19

Befutó helyre tette országos listáján Petro Porosenko ukrán elnök pártja a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökét, Brenzovics Lászlót. Ha elfogadja, ő lesz az egyetlen magyar képviselő az ukrán parlamentben. Ha nem… A válasz.hu gyorsinterjúja Brenzovics Lászlóval.

– A felajánlott 62. hely elfogadásáról a szombati rendkívüli választmányi ülés dönt. Ön a szíve szerint rábólintana?

– Én hajlok arra, hogy igen, ugyanis az ukrán parlamentben a kárpátaljai magyarságnak semmiféle képviselete nem lenne. Mivel Kárpátalján nem jött létre magyar körzet, amely egyesítené a tömbmagyarságot, nem tudnánk megnyerni egy egyéni körzetet. Hiszen a magyarságot három-négy külön körzetbe osztották, maximum 30 százalékos a magyar lakosság aránya, ami nem elég a kellő számú szavazat megszerezéséhez. Vagyis csak a listás hely biztosíthatja azt, hogy képviselőt küldhessünk a parlamentbe.

– Ez azt is jelenti, hogy nem harcolnak tovább a Központi Választási Bizottsággal, amely elutasította kérelmüket, hogy egy magyar többségű egyéni választási körzetet alakítsanak ki?

– Dehogynem, továbblépünk, beadványt nyújtunk be a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának. Tudni kell, hogy a jelenlegi parlament még Porosenko ukrán elnök megválasztása előtt alakult, a választási bizottság mandátuma lejárt, így nem is volt érvényes, hogy a testület belefogott a területi átszervezésbe. De háborús viszonyok közepette másképp írják a történelmet. Be kell látni, ha nem fogadjuk el az ajánlatot, akkor nem lesz magyar képviselő a parlamentben; így én hajlok az elfogadásra, hogy az Országgyűlésben tudjam képviselni a kárpátaljai magyarság érdekeit. De a korábbi álláspontunkat fenntartjuk, képviselőként küzdeni fogok ezért a parlamentben is.

– És a magyarság számára módosított nyelvtörvényért?

– A lényeg, hogy Ukrajna legyen európai, és legyen jogállam. Ez hosszú és nehéz folyamat lesz. A nyelvtörvény esetében az történt, hogy a parlament megszüntette a jogszabályt, a házelnök viszont nem írta alá. Tehát most is a régi, a magyarok számára kedvezőbb nyelvtörvény van érvényben. Más kérdés, hogy nem tartják be. Tudja, ez a baj Ukrajnával, hogy megvannak a jogállamiság elemei, mégsem lehet jogállamnak tekinteni. Ezért kell küzdenünk nekünk, ukrajnai politikai szereplőknek és az Európai Uniónak is; hiszen most ratifikálták a társulási megállapodást, ebben is benne van, hogy Ukrajnának jogállamnak kell lennie.

– Szakértők nem zárják ki, hogy Moszkva már idén télen offenzívát indítson Ukrajnában, az orosz elnök szerintük az ország délkeleti részénél tovább akar menni. Mi lesz a robbanásig feszült helyzet vége ön szerint?

– Nem tudom, mi jár Putyin fejében, támadni akar-e vagy sem. Szerintem be kellene fejezni a barbarizmust Európában, azt, hogy fegyverekkel támadunk egymásra és veszélyeztetjük a békés lakosságot. Ezt meg kell szüntetni, mégpedig tárgyalások útján.

(valasz.hu/Kárpátalja)