Kit ábrázol a megyei adminisztráció készülő óriásplakátja?

2014. augusztus 28., 17:37

A mukachevo.net azt állítja, hogy a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció (ODA) által készíttetett hazafias órásplakát valójában egy orosz katonát ábrázol, háttérben az ukrán zászlóval. A megyei közigazgatásnál viszont azt mondják, hogy először látják a munkácsi portál által közzétett plakátot.

A mukachevo.net úgy tudja, Valerij Luncsenko kárpátaljai kormányzó adott utasítást arra, hogy a katonát, Kárpátalja címerét és az „Україні - бути! Спасибі, патріоте!” (Ukrajnának lennie kell! Köszönet, hazafi!) szövegű óriásplakátot megyeszerte kihelyezzék. A portál szerint ugyanakkor hozzáértők megállapították, hogy az óriásplakát elkészítéséhez felhasznált fotó nem ukrán katonát ábrázol, hanem egy, az orosz fegyveres erők felszerelését viselő személyt, vagyis egy úgynevezett zöld emberkét, pontosabban megszállót (a Krím orosz megszállása idején a közbeszédben zöld emberkékként emlegették a félszigetet elözönlő, jelzésnélküli katonai egyenruhát viselő orosz fegyvereseket – a szerk.).

Az óriásplakát tartalmából ítélve a megszállónak kell köszönetet mondanunk? – teszi fel a költői kérdést a cikk szerzője. Egyébként a mukachevo.net úgy tudja, az ODA szakemberei által a hazafias óriásplakáthoz felhasznált fotót a Reuters perevalnei (Krím) fotóriportere készítette, s egy Tigr típusú orosz katonai terepjárót ábrázol. A munkácsi portál szerint a plakátokat már a közeljövőben ki szándékoznak helyezni, járásonként 3–5 példányban.

A Novini Zakarpattya ugyanakkor azt írja, hogy a megyei adminisztráció részéről cáfolták az óriásplakátra vonatkozó értesülést. Az információ csak részben felel meg a valóságnak – írja az ungvári portál saját ODA-beli forrásaira hivatkozva. Ezek szerint Luncsenko kormányzó valóban utasítást adott ukrán katonákat ábrázoló óriásplakátok készítésére és kihelyezésükre a megye egész területén. Ugyanakkor a mukachevo.net által közzétett plakáttervet az orosz katonával most látják először a megyei adminisztrációban. Viszont a szóban forgó médium nem először produkál olyan híreket, amelyeknek semmi közük a valósághoz – teszi hozzá a Novini Zakarpattya. Az ungvári portál rámutat: tökéletesen érthető, milyen célt szolgál az efféle, a megyei hatalom lejáratását célzó információ, különösen, amikor közelednek a parlamenti választások.

(mukachevo.net/transkarpatia.net/Kárpátalja)