Lövöldözés Ungváron

2014. augusztus 8., 16:41

Az incidensre a titkosszolgálat (SZBU) megyei főosztályának épülete előtt került sor csütörtökön, közép-európai idő szerint este 22 óra tájban – jelentette a mukachevo.net rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A portál azt írja az esetről, hogy az ittasnak tűnő öt személy közötti kezdetben szóbeli, később fizikai összetűzés következtében, melybe utóbb a helyszínre érkező rendőrjárőr is bekapcsolódott, az egyik rendőr megsebesült.

Az esethez riasztották az Alfa különleges egységet. Az előzetes információk szerint a rendőrökre tüzet nyitó személynek – aki lábra adott le célzott lövést – sikerült elmenekülnie, a hatóságok körözést adtak ki ellene.

Oleh Podebrij, a Kárpátaljai Megyei Belügyi Főosztály szóvivője megerősítette a lövöldözés tényét. A hivatalos tájékoztatás szerint 21óra 40 perc körül értesítette az SZBU ügyeletese a 102-es segélykérő telefonszámon a rendőrséget arról, hogy ismeretlenek személygépkocsijukkal közvetlenül a titkosszolgálat épületének főbejárata előtt parkoltak le a járdán, s erővel próbálnak behatolni az épületbe. Az operatív rendőrségi ügyeletes a tényállás megállapítására haladéktalanul a helyszínre irányította a városi rendőrség járőrszázadának egységét és egy operatív nyomozócsoportot.

A tájékoztatás szerint a helyszínre érkezve a rendőrök terepszínű egyenruhába öltözött személyek 4-5 fős csoportját vették észre. A járőrök felszólítására, hogy szüntessék be a szabálysértést, az ismeretlenek felháborodottan megindultak a rendőrök felé, közben egyikük rájuk is lőtt. A lövés a combján találta el az egyik járőrt. A sérültet a Ungvári Központi Városi Klinikai Kórházba szállították, ahol megműtötték, élete nem forog veszélyben.

Miután a jogsértőket a rendőrök az ungvári városi rendőrségre szállították kihallgatásra, néhány tucat ember gyűlt össze az épület előtt, akik megpróbálták „kiszabadítani” az őrizeteseket. A garázdákat a rendőrök őrizetbe vették. Elmondásuk szerint egy részüket mozgósították Ukrajna Fegyveres Erőinek alakulataihoz. Az őrizetesek kihallgatása és vallomásuk ellenőrzése folyamatban van. Az ügyben Ukrajna büntetőtörvénykönyve (BTK) 345. cikkelyének 2. része (szándékos sérülésokozás a belügyi szervek szolgálatot teljesítő munkatársának) alapján indult nyomozás. A tényállás büntetési tétele öt év szabadságkorlátozás vagy szabadságvesztés. Ugyancsak vizsgálat indult a BTK 296. cikkelyének 4. részében foglalt tényállás (garázdaság) miatt, amiért háromtól öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A Karpatszkij Objektív azt írja, a Pravij Szektor részéről tagadták a hírt, hogy a támadók egyike a párt megyei vezetői közé tartozna. Szerintük az esettel összefüggésbe hozott Bohdan Pilipiv már két hónapja nem tagja a pártnak.

(mukachevo.net/karpatskijobjektiv.com/Kárpátalja)