Ítélet a kárpátaljai szeparatista ügyében

2014. augusztus 4., 17:25

A mukachevo.net azt írja, a tárgyaláson a férfi elismerte bűnösségét, és megígérte, hogy többé nem tesz ilyet.

Az Ungvári Városi-Járási Bíróság jóváhagyta a bűnösség elismerésére vonatkozó megállapodást és ítéletet hirdetett Vlagyiszlav Szverlovics kárpátaljai lakos ügyében, akit a Büntetőtörvénykönyv 109. cikkelyének 2. részében foglaltak elkövetésével (nyilvános felhívás az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására, megdöntésére és az államhatalom megkaparintására, valamint az ilyen cselekményekre való felhívást tartalmazó anyagok terjesztése) vádoltak.

A vádlottat a bíróság három év szabadságvesztésre ítélte egy év próbaidővel.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat információi szerint folyó év áprilisában és májusában Vlagyiszlav Szverlovics publikus felhívásokat tett közzé az interneten, a Facebook közösségi oldalon, melyek nyíltan Ukrajna államhatalmi szerveinek és képviselőinek likvidálására szólítottak fel alkotmányellenes módon, többek között törvénytelen fegyveres alakulatok, az úgynevezett „ruszin népi hadsereg” segítségével.

Június végén tájékoztatták Szverlovicsot arról, hogy az Ukrajna büntetőtörvénykönyvének 109. cikkelye 2. részében tárgyalt jogsértés elkövetésével gyanúsítják, s házi őrizetbe helyezték.

A vádiratot a vádlott bűnösségét elismerő megállapodással együtt július 8-án továbbították az ügyet tárgyaló Ungvári Városi-Járási Bírósághoz – derül ki a Kárpátaljai Megyei Ügyészség sajtószolgálatának közleményéből.

(mukachevo.net/Kárpátalja)