Elkezdődött a felvételi jelentkezés!

2014. július 19., 16:24

Idén július 11-től kezdődött el a felvételi jelentkezés a felsőoktatási intézményekbe. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán (II. RF KMF) is várják, illetve fogadják a jelentkezőket. Az idei felvételi eljárásról, a jelentkezés feltételeiről Buda Zsuzsannát, a főiskola tanulmányi osztályának vezetőjét és Izsák Tibort, a felvételi bizottság felelős titkárát kérdeztük.

– Milyen újdonságok jellemzik a 2014. évi felvételit?

– Talán az idei év legfontosabb újdonsága, hogy a Rákóczi-főiskola már a kilencedikes bizonyítvánnyal rendelkező fiatalokat is várja a most induló II. RF KMF Felsőfokú Szakképzési Intézetébe, ahol felsőfokú „ifjú szakember" (molodsij specialiszt) szintű okleveleket szerezhetnek óvodapedagógia, szociálpedagógia, alkalmazott matematika, turizmus, valamint könyvvitel szakokon. A képzésekre felvételizhetnek a 9. és 10. osztályt már befejezett fiatalok is, illetve azok a 11. osztályt végzettek, akiknek nem sikerült a megfelelő pontszámokat elérniük az emelt szintű érettségin kilencedikes bizonyítványukkal.

A már zajló felvételi jelentkezéseket látva, felhívjuk a felsőfokú „ifjú szakember" (molodsij specialiszt) szintű képzés iránt érdeklődők figyelmét, hogy az óvodapedagógia és turisztika szakokra már háromszoros a túljelentkezés, ezért célszerű a másik három szak közül is választani, és azokra is benyújtani a jelentkezésüket. Amennyiben több szakra nyújtják be jelentkezésüket, nagyobb az esélyük a sikeres felvételihez!

A BSc-szintű szakokon érvényes, az előző években már hatályban lévő szabályzat szerint, hogy a benyújtandó három szertifikát közül a szaktárgyból (profil tantárgyból) minimum 140 pontot kell elérniük a jelentkezőknek. A minden szakra kötelező ukrán nyelv és irodalomból, illetve a harmadik tantárgyból elegendő 124 pont elérése.

Abban az esetben, ha a profil tantárgyból legalább 170 pontot ért el a felvételiző, akkor a nem szaktárgyak egyikéből (tehát vagy ukránból, vagy pedig az adott szakra előírt harmadik tárgyból) 124-nél kevesebb ponttal is jelentkezhet a főiskolára. Abban az esetben, ha magyar szakra jelentkeznek és angolból nem tettek vizsgát a független vizsgaközpontban, akkor számukra a szaktantárgy a főiskolán letehető magyar nyelv lesz. Felhívjuk a figyelmüket, hogy nekik július 24-ig van lehetőségük jelentkezni. Azok, akik mindhárom tárgyból rendelkeznek érvényes szertifikáttal, augusztus 1-ig (11.00 óráig) nyújthatják be jelentkezésüket a főiskolára.

– Mi lesz az új felsőoktatási törvény hatályba lépését követően a specialist szintű diplomákkal?

– Az új felsőoktatási törvény hatályba lépésével a specialist szintű diploma magiszteri szintű végzettségnek fog megfelelni azok esetében, akik a törvényben előírt időpontokon belül szerzik azt meg.

Vagyis, ha az idén jelentkeznek specialist szintű képzésre, akkor a megszerzett diplomájuk magiszteri szintűnek fog megfelelni. Érdemes ezt a lehetőséget kihasználni. Javasoljuk mindenkinek, hogy nyújtsa be a jelentkezését specialist szintű képzésre a Rákóczi-főiskolára azokon a szakokon, ahol erre van lehetőség, és ha olyan szakon szerzett baccalaureus diplomát, amelyen főiskolánkon nincs specialist képzés, akkor jelentkezzen be olyan felsőoktatási intézménybe, ahol ezt meg tudja szerezni.

– Milyen iratokat kell magával vinnie annak, aki a főiskolára szeretne jelentkezni?

– A felvételi szabályzatunk a www.kmf.uz.ua honlapon tájékoztatást ad erről. A jelentkezőnek be kell hoznia a már megszerzett végzettséget igazoló okmányokat (9. osztályos bizonyítvány, érettségi bizonyítvány, diploma) és azok mellékletét; egy 086-У formájú orvosi igazolást; hat db 3x4 cm-es színes fényképet; a választott szak(ok)ra előírt szertifikáto(ka)t; a személyi igazolvány, illetve kiskorú esetén a születési anyakönyvi kivonat másolatát és az identifikációs kódot. A jelentkezők 2008-ban, 2009-ben, 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben vagy 2013-ban szerzett szertifikátokat is benyújthatnak a jelentkezéskor.

– Meddig lehet jelentkezni?

A nappali és levelező tagozatra augusztus 1-ig (11.00 óráig) jelentkezhetnek azok, akik érvényes szertifikáttal rendelkeznek minden tárgyból. A 2007-ben, vagy az ezt megelőző években érettségizettek akkor is jelentkezhetnek a főiskolára, ha nem tettek vizsgát a független tesztközpontokban. Ők július 24-ig jelentkezhetnek nappali és levelező tagozatra. Számukra július 25. és augusztus 1. között zajlanak majd a felvételi vizsgák. Azokból a tárgyakból tesznek majd írásbeli vizsgát, amelyekből a többiek tesztet írtak.

A felsőfokú „ifjú szakember" (molodsij specialiszt) szintű képzésre jelentkezők július 24-ig (17.00 óráig) jelentkezhetnek nappali tagozatra. Ők szintén július 25. és augusztus 1. között vizsgáznak majd.

– Hol lehet jelentkezni?

– A jelentkezőket a Beregszász főterén álló főépületünkben várjuk közép-európai idő szerint 8.00–17.00 óra között a Kossuth tér 6. szám alatt. Szombaton 8.00–12.00 között leszünk nyitva.

– Kell-e tandíjat fizetniük a főiskolán tanulóknak?

– A nappali tagozaton egyetlen képzésen sem kell fizetniük a nálunk tanulóknak. Azok a diákok, akik az intézményben nappali tagozatra nyernek felvételt, és emellett a főiskola valamely más szakján levelező képzésben is részt vesznek, a levelező tagozaton is ingyenesen tanulhatnak. Aki tehát a Rákóczi-főiskolát választja, egyszerre két szakon szerezhet felsőfokú végzettséget anyanyelvén, ingyenes képzésben.

– Tudnak-e valami jó tanácsot adni az idén felvételizőknek?

– A legfontosabb, hogy jelentkezzenek. Egy diák öt különböző felsőoktatási intézménybe nyújthatja be kérelmét, s mindegyiken belül három különböző szakra. Azt tanácsoljuk tehát, hogy ne csak egy intézménybe és ne csupán egyetlen szakra jelentkezzenek. Ha például a Rákóczi-főiskola felvételi irodájában járnak, nézzék meg, hogy azokkal a szertifikátokkal, melyekkel rendelkeznek, milyen szakokra lehet jelentkezni, és nyújtsák be kérelmüket egyszerre több képzésre, nappali és levelező tagozatra is! A „molodsij specialiszt” szintű képzésre jelentkezőknek ajánljuk, hogy tájékozódjanak, melyik szakon milyen a jelentkezők aránya és a siker érdekében ennek alapján nyújtsák be kérelmüket. Mindenki megnézheti a jelentkezők pillanatnyi arányát a www.vstup.info honlapon, ha a kárpátaljai felsőoktatási intézmények között megkeresi a főiskolánkat.

Sok sikert mindenkinek!

Kárpátalja.ma