Diverzánst fogott el Kárpátalján az SZBU

2014. május 30., 14:49

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) május 25-én, vagyis az elnökválasztás napján őrizetbe vette Kárpátalján azt az orosz titkosszolgálatok által beszervezett ukrán illetőségű személyt, aki „destabilizáló akciókat” tervezett végrehajtani a régióban a kurátorai által hozzá eljuttatott fegyverrel – jelentette a Novini Zakarpattya.

Az SZBU sajtóközpontjának tájékoztatására hivatkozva a portál azt írja, hogy A., a 36 éves kárpátaljai lakos Oroszországból külföldi gyártmányú pisztolyt kapott éles lőszerrel, valamint három F-1 gránátot.

Megállapítást nyert, hogy az őrizetes márciusban-áprilisban a Krímre utazott, ahol az orosz titkosszolgálatok által beszervezett más ukrán állampolgárokkal együtt háromhetes speciális felkészítésen esett át egy szevasztopoli katonai táborban a Kozák-öböl térségében.

A kiképzést követően kurátorai utasítására A. visszatért Kárpátaljára, ahol várta a jelet a fegyver és robbanóanyag felhasználásával eltervezett „destruktív akciók” megkezdésére. Kimondottan e célból az orosz fél csempészcsatornát alakított ki a fegyverellátás biztosítására Nyugat-Európából.

A terv végrehajtására az orosz titkosszolgálat egy közelebbről meg nem nevezett európai országba küldte S. ukrán állampolgárt,  aki az őrizetbe vett személlyel együtt kapott kiképzést Szevasztopolban. S. a fegyvert és lőszert tartalmazó csomagot küldeményként juttatta el A.-hoz egy egyéni fuvarozó mikrobuszsofőr által. A fegyverek egy mosóporos dobozba voltak elrejtve.

Az SZBU munkatársai azután vették őrizetbe A.-t, hogy átvette a fegyvert tartalmazó küldeményt – írja a Novini Zakarpattya.

(transkarpatia.net/Kárpátalja)