Több gyerek születik Kárpátalján

2014. május 28., 17:07

A társadalmi-gazdasági helyzet bizonytalansága negatívan hat a demográfiai helyzetre a megyében – írja a Karpatszkij Objektív. A portál szerint ez mindenekelőtt a fiatalokra, a társadalom egyik legvédtelenebb rétegére vonatkozik.

Kárpátalján a lakosság majd egyötöde, avagy 242 215 fő 15 évesnél fiatalabb gyermek, számuk 2012-höz viszonyítva tavaly háromezer fővel, azaz 1,3 százalékkal nőtt.

A születések számának növekedése az utóbbi években annak következtében figyelhető meg, hogy a nők egyre népesebb csoportjai érik el a fogamzóképes kort. A reproduktív korú (15–49 év közötti) nők részaránya folyamatosan nő. A születéseknek az anya életkora szerinti elemzése arról árulkodik, hogy a legtöbb szülés a házas és a hajadon nők körében egyaránt a 20–24 éves korra esik.

Tavaly 2012-höz viszonyítva a születések száma a megyében összességében 477 fővel, vagyis 2,5 százalékkal csökkent. A születési mutató ezzel együtt Kárpátalján egyike a legmagasabbaknak az ország régiói közül. A megyén belül e mutató Huszton, valamint a Nagyszőlősi, Ilosvai, Perecsenyi, Rahói, Szolyvai és Técsői járásokban magasabb, míg Ungváron, Munkácson, Csapon és a Beregszászi járásban a legalacsonyabb.

Az egyéves kor alatti gyermekhalandóság 7 fővel, azaz 4,2 százalékkal nőtt tavaly. A legtöbben ebben a korban a Beregszászi, Nagyszőlősi, Munkácsi, Rahói és Técsői járásokban haltak meg az elmúlt esztendőben.

Az életszínvonallal kapcsolatos fokozott elvárások, a nő társadalmi helyzetének változása, növekvő képzettsége, az országon belüli folyamatok – ezek a tényezők befolyásolják a gyermekvállalással kapcsolatos döntéseket – mutat rá elemzésében Vitalij Hecsa, a Kárpátaljai Megyei Statisztikai Igazgatóság népességstatisztikai osztályának vezetője.

(karpatskijobjektiv.com/Kárpátalja)