Először békét várnak a kárpátaljai magyarok Porosenkótól

2014. május 28., 17:10

Hosszú folyamat lesz, ami elvezet ahhoz, hogy az ukrajnai vezetés döntéseket tudjon hozni a nemzeti kisebbségek ügyében – mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke.

A politikus emlékeztetett rá, hogy először be kell iktatni hivatalába a május 25-i ukrajnai elnökválasztás győztesét, Petro Porosenkót, és még az sem tisztázott, milyen lesz az államfő jogköre. Porosenko kijelentette, hogy fel akarja kérni a parlamentet, oszlassa föl magát, így várhatóan őszre új parlamenti választásokat írnak ki a kelet-európai országban. Ezután kerülhetnek majd napirendre a nemzeti kisebbségekre vonatkozó törvénymódosítások.

Másrészt nagyon sok múlik a végrehajtáson, hiszen a jogállamiság Ukrajnában igencsak „sántított”: hiába hoztak európai mércével mérhető törvényeket, azokat általában nem hajtották végre – mondta Brenzovics László.

A KMKSZ elnöke hangoztatta, a kárpátaljai magyarok elsősorban békét és stabilitást várnak az új ukrán elnöktől. A mostani háborús viszonyok, a katonai behívások, a szervezetlenség ugyanis rendkívüli mértékben kihat az egész ország, így az ottani magyarok hangulatára is. Ha a mostani ingatag politikai helyzet megszűnik, akkor a magyarok azoknak a gondoknak a megoldását várják, amelyekkel a nemzeti kisebbségek küzdenek, illetve az ország gazdasági stabilitásának megteremtését is – tette hozzá a Kossuth Rádió műsorában Brenzovics László.

(Kossuth Rádió, 180 perc/hirado.hu/Kárpátalja)