Kárpátalján is Porosenko nyert

2014. május 26., 08:47

Petro Porosenko már az első fordulóban megnyerte a vasárnapi ukrajnai elnökválasztást az exit poll felmérések szerint.

Az elnökválasztáson a szavazásra jogosultak mintegy 61 százaléka vett részt. A legaktívabb az ország középső és nyugati részén volt a lakosság – Lemberg megyében például a jogosultak 77,7 százaléka ment el szavazni, , a déli országrészben viszont kisebb arányban járultak az urnák elé, elsősorban a szeparatisták által keltett feszült légkör miatt. A legkevesebben – 46 százalék – Odessza megyében éltek az emberek szavazati jogukkal.

Kárpátalján 50,90 százalékos volt a részvételi arány. A legtöbben Ungváron (64,25 %), a Nagybereznai (65,32 %) és a Volóci járásokban (64,08 %) mentek el szavazni. Ami a magyarlakta választókörzetek részvételi adatait illeti, a 69. számú, Ungvár központú választókörzetben a kijevi idő szerint este 20,00 órai urnazárásig a választók 62,72 százaléka adta le a szavazatát, míg a 70. számú, Munkács központúban 55,26 százalékuk, a 74. számú, Beregszász központúban pedig 44,61 százalékuk.

Egyelőre nehéz felmérni, hogy milyen volt a szavazási kedv a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyében, mert még azokból a körzetekből is nehéz eljuttatni a központba az adatokat, ahol egyébként sokan – vállalva a veszélyt – elmentek szavazni. Ez az oka annak is, hogy a végleges választási eredmények csak néhány nap múlva válhatnak ismertté.

Donyeckben és Luhanszkban az oroszbarát szakadárok megakadályozták több szavazókör kinyitását. Donyeck megyében a 22 területi választási bizottságból csak 9 működött, Luhanszk megyében pedig a 12-ből mindössze kettő. Donyeckben egyetlen szavazóhelyiség sem nyitott ki. A városban fegyveres szeparatisták járták teherautókon az utakat, levegőbe leadott lövésekkel igyekeztek megfélemlíteni a lakosságot. Volt, ahol a szakadárok szavazóurnákat zúztak szét.

Petro Porosenko, a Vitalij Kicsko vezette UDAR párt támogatottja országosan a szavazatok több mint felét szerezte meg: az úgynevezett nemzeti exit poll felmérés szerint 55,9 százalékot, egy másik – négy tévécsatorna által végzett – felmérés szerint 57,31 százalékot kapott. Ezzel – ha a hivatalos eredmények is alátámasztják ezt az arányt – meg is nyerte a választást, nem lesz szükség második fordulóra.

Julija Timosenko volt kormányfő, a Batykivscsina párt jelöltje a második helyre szorult a voksok 12,9, illetve 12,39 százalékával.

Az Ungvár központú választókörzetben, a CVK honlapján szereplő adatok értelmében, a jegyzőkönyvek majd 68 százalékának feldolgozása után Petro Porosenko a szavazatok 66,20 százalékát megszerezve magabiztosan vezet, míg a Munkács központú választókörzetben 61,89 százalékot (70,96 százalékos feldolgozottság mellett), az Ungvár központúban (1,39 százalékos feldolgozottságnál) 57,14 százalékot szerzett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség által támogatott jelölt.

Porosenko még vasárnap este bejelentette, hogy megnyerte az elnökválasztást.

(MTI/zn.ua/mukachevo.net/hk)