Sok a hepatitiszes beteg

2014. május 23., 15:46

Kárpátalján a vírusos hepatitisz-megbetegedések száma húszszorosa az országos mutatónak – jelentette a mukachevo.net.

A portál kiemeli, rendkívül nehéz a helyzet a hepatitisz C-vel, miután a megbetegedésnek nincsenek tünetei a máj teljes megsemmisüléséig. Bárki megfertőződhet ezzel a vírussal, aki felkereste a fogorvost, a nőgyógyászt, esetleg valamelyik tetováló vagy testékszer-szalont – mutat rá a cikk.

Így a mukachevo.net szerint az 545 Ungváron, illetve Kárpátalján nyilvántartott beteg közül majd száznál májcirózis alakult ki. Ugyanakkor, teszi hozzá a munkácsi portál, a vírusos hepatitisz gyógykezelése több mint 100 ezer hrivnyába kerül.

A cikkből kiderül, a legnagyobb problémát az érintett betegek gyógykezelésére kiutalt pénz elosztása jelenti. Így a járási egészségügyi osztályoknak a portál által idézett információi szerint az elmúlt két évben némelyik járásban egyetlen hrivnyát sem kaptak a páciensek gyógykezelésére, holott sok a beteg többek között a Volóci, az Ilosvai, az Ökörmezői, a Perecsenyi járásban is. Fenyegető helyzet alakult ki a Huszti járásban, ahol a 149 nyilvántartott betegből csupán öt fő részesült kezelésben. Hasonló állapotok uralkodnak a Nagyszőlősi járásban, ahol a 49 páciensből kettőt gyógykezeltek – tudjuk meg az írásból.

Ugyanakkor, idézi a mukachevo.net az Ungvári Pravdát, a források elosztását egy kevéssé ismert bizottság végzi. Ezen kívül a lap rámutat, hogy a (megyei) egészségügyi főosztály (UOZ) korlátozza a betegek hozzáférését az egészségügyi ellátáshoz, azoknak a betegeknek biztosítva kizárólagos jogot a gyógykezelésre, akik a megyei infektológiai kórházat keresték fel. A cikk szerint az UOZ vezetőinek eljárása korlátozza a betegeknek a kezelőorvos szabad megválasztására vonatkozó jogát is. A figyelmet a szabálysértésre felhívó Demokraticsnij Aljansz szervezet a Kárpátaljai Megyei Ügyészséget kérte fel, hogy járjon el az ügyben – írta a mukachevo.net.    

(mukachevo.net/Kárpátalja)