NYILATKOZAT

2014. május 23., 08:59

A kárpátaljai magyar szervezetek és történelmi egyházak aggodalmukat fejezik ki az Ukrajnában kialakult helyzettel kapcsolatban. Meggyőződésünk, hogy a kialakult konfliktusos helyzet erővel történő rendezése nem lehetséges. Az ország vezetőinek meg kell találniuk azokat a kompromisszumos megoldásokat, amelyek az állam és a régiók számára egyaránt elfogadhatóak, mert tartós társadalmi békét csak ez eredményezhet. A kizárólagosság szellemét a keresztényi elfogadás szellemének kell felváltania. Enélkül az országban nem lehet béke, nem lehet felemelkedés.

Ebből kifolyólag rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a vasárnap esedékes elnökválasztás legitim módon, nyugodt légkörben menjen végbe.  Ezért, bár tisztában vagyunk a hatályos törvényekkel, nem tartjuk szerencsésnek a nagyobb mértékű behívások elindítását épp a választások előestéjén, hiszen ez épp azt a társadalmi bizalmat rendítheti meg, ami az eredményes elnökválasztás és a válsághelyzetből való kilábalás előfeltétele.

Bár az ország egyes részein háborús helyzet van, Ukrajna senkivel sem áll háborúban. Az ország jelenlegi vezetőinek a felelőssége, hogy a helyzettel kapcsolatban adekvát döntéseket hozzanak. Olyanokat, amelyek nem veszélyeztetik a közösségek, a családok mindennapi életét, hiszen nélkülük nem lehet eredményesen jövőt építeni.

 

Ungvár, 2014. május 22.

 

Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség

Kárpátaljai Református Egyház

Kárpátaljai Római Katolikus Egyház

Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye
Beregszászi Esperesi Kerület