Lemondatta tisztségéről Kárpátalja rendőrparancsnokát a Jobboldali Szektor

2014. március 7., 09:44

Lemondatta tisztségéről csütörtökön Vaszil Turdaj ezredest, Kárpátalja megye napokban kinevezett rendőrparancsnokát a kárpátaljai Jobboldali Szektor (PSZ), amely Ungváron a rendőri vezető ellen szervezett tüntetésen íratta meg vele felmondását.

A PSZ aktivistái délután a Kárpátalja megyei rendőrség épülete előtt tüntettek, majd a rendőrparancsnokkal együtt a megyei kormányzósági épület előtti térre vonultak, ahol a szakmai múltjának egyes mozzanataival és jelenlegi tevékenységével kapcsolatos kérdéseket tettek fel neki. Miután az ezredes – a tüntetők szerint – nem tudta magát megnyugtatóan tisztázni, helyben megíratták vele az Areszen Avakov ukrán belügyminiszternek címzett felmondását, amit azonnal hivatalosan iktattak a megyei állami közigazgatási hivatalban - adta hírül a zakarpattya.net.ua kárpátaljai híportál.

A rendőri vezetővel kapcsolatban a PSZ aktivisták leginkább azt kifogásolták, hogy huszti rendőrparancsnokként szerintük hagyta, hogy kereket oldjon egy helyi vezető tisztségviselő, aki részegen két halálos áldozatot követelő közlekedési balesetet okozott. Egész Kárpátalján nagy felháborodást váltott ki, hogy az anya és kisgyereke halálával végződött baleset után a rendőrség – az ügy kapcsán tartott lakossági tüntetések ellenére – nem vette őrizetbe a vétkes sofőrt, majd engedte, hogy elmeneküljön a felelősségre vonás elől.

Turdaj szemére vetették azt is, hogy Huszton a tilalom ellenérem illegálisan tovább működnek a játékautomaták. A tüntetők felrótták neki továbbá, hogy nem történt előrelépés a megbízott ungvári polgármester keddi megkéselésének ügyében.

A napokban Valerij Luncsenko, Kárpátalja újonnan kinevezett kormányzója arra kérte az ungvári tüntetések vezetőit, biztosítsanak Turdaj számára 90 napos próbaidőt, hogy bizonyíthassa szakmai rátermettségét.

MTI