Pontosítják a hadkötelesek adatait

2014. március 5., 15:22

Utánajártunk, hogy mit jelent a gyakorlatban a katonai mobilizációs terv végrehajthatóságával kapcsolatos ellenőrzés.

A Beregszászi járásban az a gyakorlat, hogy a községi tanácsok katonai behívásért felelős munkatársain keresztül értesítik azokat a férfiakat, akiknek másnap meg kell jelenniük a Beregszászi Hadkiegészítő Parancsnokságon. Több polgármesterrel is beszéltünk, akik elmondták, hogy elsősorban a volt tiszteket és tiszthelyetteseket hívják be, valamint gépkocsivezetőket és autószerelőket 45 éves korig, egyelőre falvanként 3-7 embert, adategyeztetés céljából. Egyik polgármester neve elhallgatását kérve elmondta: „Mivel a helyi tanácsok munkatársai is a legtöbb esetben csak telefonon értesítik az érintetteket, akik nem kapnak hivatalos „povesztkát” (katonai behívót), ezért ez nem kötelező. Csak azok mennek, akik akarnak, utólag nem lehet senkit megbüntetni majd. Végül is telefonálni bárki telefonálhat.”

Asztélyból a hét behívott közül csak egy fiatalember jelent meg Beregszászban, aki elmondta: „Nem történt ott semmi, csak egy papírt valahová beragasztottak, amire raktak egy pecsétet, felírták a telefonszámainkat, majd mehettünk haza. Ha szükség lesz rá, állítólag majd keresnek.”

Az egyik bégányi behívott munkatársunknak elmondta, hogy ő több társával együtt a Beregszászi Hadkiegészítő Parancsnokságon végez majd munkát, ha szükség lesz a tömeges behívásokra. A várható feladatokra már most elméletben felkészítették.

Adatpontosítás a Nagyszőlősi, Munkácsi és Ungvári járásokban is zajlik, de információink szerint ott nem kell az érintetteknek személyesen is megjelenni a hadkiegészítő parancsnokságokon, csak telefonon, mobiltelefonon keresztül pontosítják a tartalékosok elérhetőségét.

dózsa