Maradt a régi végrehajtó bizottság

Beregszászban három napig tartott a forradalom

2014. február 28., 16:59

Beregszászban marad a tanács, a polgármester, a többek által korruptnak kikiáltott rendőrfőnök és a hétfőn leváltott végrehajtó bizottságot is újraválasztották. Az UMDSZ-es képviselők a lemondott Régiósok helyett az Egységes Centrummal (JeC) kötöttek sebtében koalíciót, így minden maradhat úgy, ahogy volt.

Mint arról előzőleg már beszámoltunk, február 24-én, hétfőn, a Beregszászi Városi Tanács soron kívüli ülésén jelentették be, hogy a Régiók Pártja városi tanácsi frakciójának mind a kilenc tagja kilépett pártjából és annak városi tanácsi frakciójából is, így a frakció megszűnt. Továbbá lemondott Beregszász két régiós alpolgármestere, valamint tanácstitkár. Nagy meglepetést keltett, hogy a tanácson belül az UMDSZ képviselői is támogatták a KMKSZ képviselőcsoportjának napirend előtti felhívását, amely értelmében a városi tanács elhatárolódott Gajdos István parlamenti képviselőtől, az UMDSZ elnökétől, és károsnak ítélte, hogy Gajdos Beregszász város és a kárpátaljai magyarság nevében nyilatkozik.

A hétfői tanácsülésen még nagy volt a zavarodottság, leváltották a Beregszász című városi lap főszerkesztőjét, és a tanács végrehajtó bizottságát is menesztették, ezzel megnyugtatva a nyílt tanácsülésen jelen lévő és hangoskodó, elkeseredett embereket, közöttük szélsőjobboldali ukrán szervezetek aktivistáit. Az UMDSZ és az Egységes Centrum (JeC) képviselőinek együttműködése már ekkor körvonalazódott, például közös erővel szavazták le Olekszandr Jackanics ezredesnek, járási rendőrfőnöknek a leváltását kezdeményező képviselői beadványt. Ugyanakkor döntöttek a képviselők arról, hogy az új végrehajtó bizottság tizenhat tagú lesz, plusz a polgármester, és az új összetételű VB-t a február 27-ére, csütörtökre összehívott tanácsülés hagyja majd jóvá.

Február 26-án, szerdán volt egy botrányba fulladt népgyűlés (vicse) a városi kultúrházban, ahol provokátorok és rendzavarók miatt nem sikerült az összegyűlt polgároknak új tagokat javasolni a városi tanács végrehajtó bizottságába.

A csütörtöki tanácsülésre is sok radikális változást követelő tüntető ment el, de ezúttal már ott voltak Babják Zoltán polgármester hívei is. A tanácsülés kezdetén az ukránt követően elénekeltük a magyar Himnuszt is, majd Vaszil Mocjak, a városi tanács korábbi régiós képviselője térden állva, a Bibliát idézve kijelentette, hogy a bíróság előtt hajlandó eddigi tevékenységért felelni, és kérte, hogy folytathassa képviselői munkáját a városi tanácsban. Bemutatkozott Tetyana Szojma, a Beregszász című újság ideiglenes főszerkesztője. Horkay Sámuel, a KMKSZ képviselőcsoportjának vezetője azt kérte, hogy ezentúl legyen a sajtótermék kissé objektívebb és kritikusabb, ne csak mindig arról lehessen benne olvasni, hogy minden szép és gyönyörű Beregszászban, mert a válóság más. És az is jó lenne, ha a polgármestert delegáló és támogató pártok mellett más szervezetek rendezvényeiről is említést tennének időnként benne.

A költségvetés módosítása során például 800 000 hrivnyát irányoztak elő a Hősök terének felújítására. Ezt, és a hasonló presztízsberuházások felfüggesztését kérte Orosz Géza, a KMKSZ képviselője, aki azt javasolta, hogy a jelenlegi katasztrofális költségvetési helyzetben csak a legszükségesebbekre, bérekre, szociális segélyekre és a város zavartalan működésének biztosítására kellene költeni a szűkös anyagi forrásokat.

Ezt követően elkezdődött egy láthatóan szándékos, három órás időhúzás, összesen 68 földprivatizációs ügyet ismertetett egyenként Volodimir Budnyik, a városi tanács osztályvezető jogásza, aki láthatóan nem volt erre felkészülve, mert a képviselők egyetlen konkrét kérdésére sem tudott válaszolni. Hiába kérte Eduard Pukanics független képviselő, hogy szavazzák meg csomagban az apró-cseprő földügyeket, hisz ez korábban minden esetben úgy szokott történni, a polgármester és az illetékes bizottság UMDSZ-es elnöke ezt most vehemensen elutasította.

A nyílt tanácsülésről lassan elszivárgott a radikális tiltakozók egy része, ekkor Babják Zoltán polgármester elmondta: Nagyon fontos, hogy szavatolni tudják a nyugdíjak és a bérek zavartalan folyósítását, illetve, hogy megnyugodhassanak a beregszászi polgárok. Ezért arra kérte a városi tanács képviselőit, hogy a három nappal korábban menesztett végrehajtó bizottságot változatlanul válasszák meg újra. A tiltakozó bekiabálások hatására kihúzta a névsorból a már korábban lemondott Vitalij Kajnov tanácstitkárt, a leváltott Mihajlo Papis főszerkesztőt és még három aggastyán korú VB tagot, majd figyelmen kívül hagyva, hogy hétfőn 16+1 tagúra korlátozta a végrehajtó bizottságot a városi tanács, most elvtársi egyetértésben szavazták meg az UMDSZ és az Egységes Centrum képviselői, hogy bár öten távoznak, de marad a korábbi „kiváló szakemberekből álló”, ezentúl 24 tagú végrehajtó bizottság. Ugyancsak leszavazta az újonnan összeállt koalíció a tanács önfeloszlatását kérő képviselői kezdeményezést. A polgármester nem jelölt új alpolgármestereket és tanácstitkárt sem. Amennyiben Vaszil Mocjak példáját követve a többi volt régiós képviselő is visszaszivárog majd a tanácsba, elmondhatjuk, hogy Beregszászban csak annyi történt, hogy az UMDSZ-nek új koalíciós partnert kellett választania. Tehát Beregszászban három napig tartott a forradalom!

Badó Zsolt