A KMKSZ alapszervezeteinek tisztújító közgyűlésein

2014. február 20., 06:04 , 684. szám

Tovább zajlanak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alapszervezeteinek tisztújító közgyűlései: a KMKSZ Beregszászi, Nagyszőlősi és Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetei mellett múlt héten az Ungvári Járási Szervezetben is megkezdődtek a plénumok.

A Nagyszőlősi járásban Akliban, Aklihegyen és Újakliban zajlottak le a közgyűlések, melyek munkájában részt vett Barta József, a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnöke. A tisztújítás során mindhárom alapszervezet újraválasztotta eddigi elnökeit, ami azt jelenti, hogy Akliban Domokos Róbert, Újakliban Papp József, míg Aklihegyen Pacuha Aranka vezeti tovább az alapszervezeteket. Barta József járási elnök a jelenlegi aktuálpolitikai helyzet ismertetése mellett értékelte az alapszervezetek tevékenységét, valamint válaszolt a felmerült kérdésekre. Akliban a „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány pályázati lehetőségei, Újakliban a magyarigazolvány megszerzésének feltételei, míg Aklihegyen a kö­zeljövőben tartandó magyarországi választások lehetséges kimenetele érdekelte legjobban a tagságot.

A Beregszászi járásban Nagybégányban és Kisbégányban zajlott le a közgyűlés, melyeken jelen volt Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, valamint Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke is. A közgyűlés mindkét településen újraválasztotta eddigi elnökeit, vagyis Nagybégányban Szimcsera János, míg Kisbégányban Komári Ibolya maradt az alapszervezet elnöke. Kovács Miklós és Sin József is az aktuális politikai kérdésekben tartott tájékoztatót, valamint válaszoltak a tagság kérdéseire. Az embereket leginkább a Beregszászi Járási Kórház megszüntetésével kapcsolatos hírek érdekelték. Kisbégányban fájó pontként vetődött fel a tönkrement utak kérdése.

A Felső-Tisza-vidéken Taracköz és Aknaszlatina alapszervezetei tartották meg közgyűlésüket. Taracközön Fülöp Magdolna alapszervezeti elnök beszámolójában elmondta, hogy az alapszervezet létszáma 160 fő. Az alapszervezet rendszeresen megkoszorúzza az 1944 őszén elhurcoltak emlékhelyét, igyekeznek figyelmet fordítani a legidősebb tagokra: karácsonykor pl. felkeresik és megkántálják őket. Ifj. Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Szervezetének elnöke felhívta a figyelmet a fogyó magyarság problémájára. Hangsúlyozta: a megmaradás érdekében javasolja, hogy a szülők gyermekeiket a Técsői Hollósy Simon Középiskolában, majd ennek elvégzését követően a técsői magyar líceumban taníttassák.

A közgyűlés végén a tagság ismét Fülöp Magdolnának szavazott bizalmat. Az alapszervezet új alelnököt is választott Barak Miklós személyében.

Aknaszlatinán a közgyűlést Kocserha János, Aknaszlatina alpolgármestere, a KMKSZ nagyválasztmányának tagja nyitotta meg, majd Szedlák Gyula, a KMKSZ Aknaszlatinai Alapszervezetének elnöke tartotta meg beszámolóját, többek között szólva a településen szervezett rendezvényekről. Szedlák Gyula köszönetet mondott mindazoknak, akik a rendezvények megszervezésében részt vállaltak: így többek között a helyi Bolyai János Középiskola igazgatóságának és tantestületének, a munkában részt vett gyerekeknek, az aknaszlatinai fúvószenekarnak, az aknaszlatinai Sóvirág Táncegyüttesnek, valamint a Bel Canto Női Karnak.

A közgyűlésen jelen volt Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke, megyei tanácsi képviselő is, aki beszédében többek között kiemelte: az elmúlt három év egyik legfontosabb eseménye a kárpátaljai magyarság életében az egyszerűsített honosítási eljárás elindítása volt. A KMKSZ alelnöke a Keleti Partnerség program eredményeiről is szólt: ennek keretében újult meg az Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola fűtésrendszere is.

Ifj. Sari József beszédében hangsúlyozta: a jövőre való tekintettel a ma egyik legfontosabb feladatát a szervezet egységének megőrzése kell, hogy jelentse. A Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezet elnöke köszönetet mondott az etikai bizottsági tisztségéről lemondó Sóbányi Imrének, a KMKSZ korábbi elnökének eddigi munkájáért. Sari József és Szedlák Gyula oklevéllel ismerte el Takár Károly (Katyó), valamint kerékpáros csapatának teljesítményét, akik tavaly kerékpáros emléktúra keretében, az Aknaszlatina–Szolyva táv megtételével tisztelegtek az 1944 őszén elhurcolt mártírok emléke előtt.

A közgyűlés ismét bizalmat szavazott Szedlák Gyulának.

Az Ungvári járásban Kisgejőcön és Tiszaágteleken zajlott le a közgyűlés, melyeken jelen volt Kovács Miklós KMKSZ-elnök és Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke is. Az említett alapszervezetek a jövő kapcsán több fontos kérdésben gondolkoznak: Kisgejőcön pl. cserkészmozgalmat szeretnének indítani. A tisztújítás eredményeként továbbra is az eddigi elnökök – Kisgejőcön Zseliczky István, míg Tiszaágteleken Jávorszky Beáta – vezetik tovább az alapszervezeteket.

fzs