Iskolai Könyvtárosok Konferenciája

2014. február 13., 08:17 , 683. szám

Február 8-án a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) és a Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárosok Információs Egyesületének közös szervezésében, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával ismét megrendezésre került az Iskolai Könyvtárosok Konferenciája. A plénumnak a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) Apáczai Csere János Könyvtárának olvasóterme adott otthont.

A kárpátaljai magyar iskolai könyvtárosoknak ez volt a 12. alkalommal megrendezett közös konferenciájuk. Sokan szinte már hagyományból is eljöttek ide, hogy a nap folyamán elhangzó előadások révén új ismeretekre tegyenek szert. Az idei konferencia Iskolai könyvtár és nemzeti sokszínűség – kultúrák találkozása címmel került megrendezésre.

A résztvevőket a megnyitón elsőként Répási Ildikó, az olvasóterem könyvtárosa, a Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárosok Információs Egyesületének elnöke köszöntötte, majd Orosz Ildikó, a KMPSZ és a KMF elnöke szólt a jelenlévőkhöz, rámutatva arra: a könyvtárosok munkája egy nagyon szép hivatás. Bár ezt a szakmát a technika és a számítógép rohamos fejlődése révén már sokszor elsiratták – mondta –, a könyvtárosi tevékenység akkor is létezni fog, amikor a jelenleg ismert, nyomtatott, papír alapú könyv(ekk)el legfeljebb már csupán múzeumokban fogunk találkozni: a jövőben a digitalizált könyvtárak berkein belül folytatódik tovább a munka.

Beszédet mondott Kovács András, a KMPSZ Tankönyv- és Taneszköztanácsának elnöke is.

A nap folyamán érdekes és színvonalas előadásokat hallhattak könyvtárosaink: magyar eleink történelmi és népi kultúrájáról Kész Barna néprajztudós, a KMF előadója, az egymás mellett élő kultúrák találkozásáról és az ukrán magyarságképről dr. Bocskor Andrea, a Lehoczky Tivadar Intézet vezetője, „Po zákárpátszki” – Kétnyelvűség, kétnyelvűségi hatások a kárpátaljai magyar közösségben címmel dr. Márku Anita, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hodinka Antal Intézetének kutatója, míg Könyvtárak és könyvtárosok a kölcsönös megértés szolgálatában címmel Répási Ildikó tartott előadást, majd a jelenlévő könyvtárosok összegezték és megvitatták a konferencia tapasztalatait.

F .Zs.