Magyar–szlovák vegyes bizottság: meghatározó kérdésekben nincs megegyezés

2013. december 19., 08:50 , 675. szám

Nem írtak alá jegyzőkönyvet a magyar–szlovák kisebbségi vegyes bizottság pozsonyi ülésén múlt szerdán, mivel a találkozón több meghatározó kérdésben nem sikerült megállapodásra jutni.

„Sajnos, nincs eredmény (...), mert van néhány olyan kardinális kérdés, amelyben nem tudtunk megállapodni” – mondta az egyeztetés után Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár. Szlovák tárgyalópartnere, Miroslav Mojzita, Szlovákia bosznia-hercegovinai nagykövete ugyanakkor úgy fogalmazott: fontos, értékes munkát sikerült elvégezni.

A vitatott intézkedések sorában, amelyekkel kapcsolatban nem sikerült megállapodásra jutni, Répás Zsuzsanna egyebek mellett felhozta a szlovák közoktatási törvény módosítását, amely a felvidéki magyar kisiskolák tömeges bezárásához vezethet.

Említést tett a szlovák kormány azon döntéséről is, amellyel az elutasította Pered (Tesedíkovo) lakóinak népszavazás által megerősített döntését, hogy városuk hivatalos megnevezéseként kapja vissza történelmi magyar nevét.

A magyar és a szlovák delegáció vezetőinek tájékoztatása szerint a lezáratlanul maradt kérdések a következő találkozó kezdőtémái lesznek.

(MTI/Kárpátalja)