Koalíciós jelöltként indul a megyei voksoláson Berényi

2013. szeptember 19., 08:53 , 662. szám

Megszerezte egy ellenzéki szlovák párt támogatását, és így koalíciós jelöltként indul a nagyszombati megyefőnöki posztért a novemberi választásokon Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke.

Ezt a felvidéki magyar párt vezetője és Ondrej Dostál, a Polgári Konzervatív Párt (OKS) elnöke közös sajtótájékoztatón jelentette be Pozsonyban.

Berényi József a bejelentést követően az MTI-nek nyilatkozva előrelépésnek és bizonyos szempontból áttörésnek értékelte, hogy sikerült egy szlovák párt támogatását megszerezni az MKP számára. „2010 óta nehezebb volt az együttműködésünk a szlovák pártokkal” – hangoztatta az MKP politikusa, utalva arra, hogy miután a 2010-es választásokon a magyar párt nem jutott be a parlamentbe, a korábbi koalíciós partnereivel folytatott együttműködésük vesztett intenzitásából. „Ezzel viszont most új perspektívák nyílnak számunkra a jövő tekintetében is” – tette hozzá.

Ondrej Dostál pártja támogatását azzal indokolta, hogy az MKP-t már hosszabb ideje politikai partnerüknek tekintik és a két pártnak a múltban is voltak közös, sikeres projektjei. Elmondta: nemrégiben még elképzelhetetlen volt, hogy a szlovák társadalom elfogadja, hogy egy magyar képviselje az érdekeit, ám bízik benne, hogy Berényi Józsefnek „sikerül megtörnie ezt a jeget”.

Szlovákiában novemberben kerül sor a megyei választásokra, amely során megyei képviselőket és megyefőnököket választanak. A választások tétje jelentős, mivel a közigazgatás hatályos modellje szerint megyei szinten születik döntés a középfokú oktatási intézmények, illetve a kórházak jelentős részének finanszírozásáról, valamint a közúthálózat egy részének fejlesztéséről is.

Szlovákiát a 2001-ben bevezetett közigazgatási felosztás 8 megyére osztotta. Ezek közül az idei választásokon egyedül a nagyszombati megyében indít megyefőnök-jelöltet a magyar párt. A megyefőnökök megválasztása többnyire két körben zajlik. Második körre csak akkor nem kerül sor, amennyiben valamelyik jelöltnek már az első körben 50 százalék feletti támogatást sikerül szereznie. Ez a gyakorlatban ritkán fordul elő.

(MTI/Kárpátalja)